Свързани новини

19.10.2017 15:16

Мадрид суспендира автономията на Каталуня, тя заплаши с независимост

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мадрид суспендира или заплаши да суспендира (временно да замрази и да спре действието) на автономията на Каталуня, понеже реши, че не му е отговорено в срок на ултиматума президентът на областта да обяви декларирал ли е или не независимост. В последната минута от дадения срок обаче Карлес Пудждемон отговори, че независимост на Каталуня не е обявявана, но ще бъде, ако правителството на Рахой „продължи с репресиите”, т.е. активира прословутия и никога неизползван член 155 от конституцията на Испания, предава АФП. Лидерът на немирната област подчерта, че Мадрид „блокира диалога” и „продължава с репресиите”.


Ответът на Рахой беше заявление на правителството му, че не приема отговора на Каталуня и ще се пристъпи към активиране на член 155. Това обаче не е факт. В събота ще има извънредно заседание на Министерския съвет, което ще обсъжда какво да се прави, информира ЛаВангуардия. Заседанието е насрочено за 11 часа българско време и ще реши по какъв начин да бъде отнета властта Ел Говерн - правителството на Каталуня. Преди това днес Рахой ще обсъди с Юнкер и другите лидери на Европа какво да прави, след като те многократно го призоваха да води диалог с Каталуня, а той не ги послуша – нещо, което лично председателят на ЕК с доста строг тон му напомни миналия петък.


Припомняме също, че автономията на Каталуня вече беше нарушена, когато за референдума на 1 октомври Мадрид изпрати 10 000 полицаи, при положение, че конституцията, на която сега се позовава, предвижда охраната на обществения ред в областта да се извършва единствено от местните сили, наречени Мосос. Историята сочи, че Каталуня забавя с година подписването на конституцията на кралството именно, за да гарантира автономията си, която основният държаве документ е призван да защитава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни