Свързани новини

19.10.2017 10:47

New Europe: ЕС се подготвя за завръщането на бойците на ИДИЛ

Видян 1478 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Въпреки поражението, което близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ понася в Сирия и Ирак, не бива да се очаква, че екстремистите ще спрат да извършват атаки. Това заяви европейският комисар по сигурността Джулиън Кинг, пише електронното издание New Europe.

Британският дипломат представи в Брюксел план за действие на обща стойност 120 млн. евро, които да бъдат използвани за подпомагане на защитата на публичните пространства в държавите от Общността.

 „Не очаквайте, че след като Ислямска държава губи територии и халифатът й изчезва, тя да спре да извършва атаки“, алармира Кинг.

Планът на Кинг има за цел да защити обществените пространства, като спирки на обществения транспорт, летища и стадиони, които са основни цели на последните джихадски атаки. Европейската комисия вече отпусна сума от 18,5 млн. евро от Фонда за вътрешна сигурност и ще предостави допълнителна сума от 100 млн. евро за градовете, които инвестират в решения за сигурността.

В същото време ЕК изрази готовност да предложи нови инструменти, с които да бъде постигната по-голяма сигурност на обществените места, като същевременно запазят открития им характер.

Очаква се Ислямска държава да падне, но за Европа това означава изправяне пред още един проблем – завръщането на чуждестранните бойци, които през последните години са отпътували за Сирия, за да попълнят джихадистките редици.

„Подготвяме се за падането на халифата. Комисията ще засили координацията на държавите в граничния надзор и дерадикализацията", увери Кинг.



В опит да ограничи средствата за действие на терористи в Европа, ЕК подготвя препоръки за ограничаване на достъпа до вещества, използвани за производство на взривни вещества, а в рамките на Европол ще бъде създаден друг план за действие за борба с подготовката на нападения срещу химични, биологични, радиологични и ядрени вещества.

В допълнение към горепосоченото се очаква ЕК да представи план за създаване на Европейска разузнавателна служба, която да координира съществуващите национални разузнавателни служби на страните от ЕС.

Източник: Агенция Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак