Свързани новини

18.10.2017 12:14

СЗО: Антибиотиците изчезват

Видян 1083 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Данните в доклада на Световната здравна организация сочат, че антибиотиците изчезват и скоро ще спрат да действат.


"Далеч не всички лекари предписват антибиотици безогледно. Проблемът у нас е в това, че може би няма съвсем стройна антибиотична политика, защото има държави, в които изключително стриктно се следи какъв е профилът на заболеваемост, какви са изолираните причинители", заяви председателят на Българското дружество по фармация и преподавател в МУ проф. Георги Момеков в предаването Преди всички на програма Хоризонт.


 "Даже има политики за въздържане от употреба на определени класове, с което се възвръща след време и тяхната чувствителност, така че нещата са доста полярни. Има дори специалности, при които има много чести бактериални инфекции, когато е абсолютно невъзможно да се предписват антибиотици, така че нещата са по средата. Нашата страна, подобно на много други страни, има разработена система за мониторинг на това какви са причинителите и каква е тяхната чувствителност, т.е. когато имаме клинично болни пациенти с дадена инфекция, например респираторна, има лаборатории, които проследяват в даден регион какви са били изолатите, най-честите причинители и към какво са били чувствителни. Лошото е, че данните, които събира тази инициатива, която обхваща над 200 лаборатории из страната, показват динамиката на заболеваемост, картината на причинителя. Лошото е, че данните, които те дават, не са имплементирани в политиките на здравните заведения и на ниво общопрактикуващи лекари, което изисква стройна координация от страна на държавата", заяви Момеков.


Повечето антибиотици са създадени преди 80-те години на миналия век. От 80-те години насам броят на новите молекули рязко е намалял. Антибиотиците се използват не само в медицината, но и в животновъдството, включително антибиотици, които имат хуманна употреба.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на