Свързани новини

17.10.2017 15:50

Производството и потреблението в Румъния с нови рекорди

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гардиън посвещава специално внимание на румънското икономическо чудо: „През последните години огромни глобални компании като  Siemens, Ford и Bosch разшириха операциите си в Румъния и бутнаха още напред и без друго растящата икономика. Докато я гледаме като страна на мигранти, търсещи при нас работа, у дома им има бум в услугите, износа и производството. Потреблението удари 9-годишен връх м.г., но бележи нов ръст от 8% за полугодието.


Икономиката расте с 5,7% на годишна база за второто полугодие на 2017 г. – най-висок в ЕС, където средният ръст е 2,4%. МВФ очаква годишен ръст от 5,5% (б.р. за България прогнозата е 3,6%) БВП нарасна с 4,8% през 2016 г. и с 3,9 на сто през 2015 г.


Особено техносекторът се развива бързо, базиран на добро научно наследство от комунизма, чудесно образование по математика, както и на силните езикови умения на румънците. Това направи страната хъб за IT аутсорсинг. Секторът в Букурещ има 150 000 служители (б.р. 40 000 в София) и ще удвои дела си в БВП до 12% от сегашните 6%. Страната е №4 в света по най-бърз интернет след Сингапур, Хонконг, Южна Корея и Исландия. Клуж вече е един от IT центровете на цяла Централна и Източна Европа.


Не е само това. Ford обяви, че наема 1000 работници за завода си в Крайова към сегашните 2715. Автогигантът вече е инвестирал €1.2 млрд. в румънското си производство. Притежаваната от Renault Dacia, бивш държавен мастодонт при комунизма, остава най-голямата фирма в страната с оборот от 4.1паунда или 4,5 млрд. евро през 2016 г. (б.р. 10% от БВП на България).


Присъединяването на Румъния към ЕС има своето въздействие, но и последните правителствени мерки също бутнаха икономиката нагоре. Намаляването на ДДС на 19%, при редуцирана още повече на ставка за храни и някои други важни стоки, се оказа силен стимул за потреблението. За 4 години се удвои минималното заплащане, непрекъснато се вдигат и възнагражденията в обществения сектор. Въпреки това в Румъния МРЗ от 300 евро е най-ниската в ЕС, без да броим България. Безработицата се очаква да падне до 5,4% в края на годината.


Страната успя да привлече бизнеса на британски компании, напускащи Острова заради Брекзит, особено в техносектора. В момента те удвояват и утрояват броя на служителите си в Румъния.


Години наред възприемана като една от най-корумпираните в ЕС, въпреки напредъка, тя още има проблеми. Грижа е и бюджетният дефицит, който от 0,8% порасна до 3% от БВП (б.р. в позволените норми от ЕС)”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв