Свързани новини

14.10.2017 09:12

Тръмп не препотвърди иранското споразумение

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Американският президент Доналд Тръмп обяви, че не смята да препотвърждава иранското ядрено споразумение, но подчерта, че това не означава, че САЩ се отказват от сделката. Тръмп няма да иска нови санкции срещу Техеран, тъй като при подобно действие, Иран може да се откаже от споразумението, постигнато със световните сили през 2015 г., което би означавало да продължи да развива ядрената си програма, предаде Фокус.


  Белия дом ще наложи санкции само върху определени лица и организации в Иран. Бяха обявени санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус, без обаче организацията да бъде определена като „терористична“.


По-рано The Times of Israel информира, че Али Акбар Салехи, едно от висшите ирански официални лица, е заявил, че ако Тръмп определи Гвардията като терористична организация, това би било равносилно на обявяване на война.



Тръмп заяви, че смята да внесе ядреното споразумение за преразглеждане в Конгреса, едновременно определяйки режима в Иран като фанатичен. BBC предаде, че държавният глава е заявил, че Иран е нарушил сделката многократно от 2015 г., насам, въпреки че според ООН и Европейския съюз Техеран спазва договорките.



   Не закъсня и международната реакция на изявлението на президента.  Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали президента за „смелите му действия срещу иранския терористичен режим“. Подобна бе и реакцията на Саудитска Арабия, според която вдигането на международните икономически санкции срещу Техеран през 2015 г. е позволило на страната да продължава да развива ядрената и ракетната си програма. В същото време Великобритания, Германия и Франция препотвърдиха ангажиментите си по сделката, докато иранската медия Press TV излъчи реч на президента на страната Хасан Роухани, в която той нарече думите на Тръмп „куп от измислени обвинения“. Роухани заяви, че страната му е против предоговаряне на каквото и да е от условията по сделката. Същевременно, по данни на CNN, в Техеран са се събрали стотици хора, крещящи „смърт за Америка“. А бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери заяви, че с действията си Тръмп създава „международна криза“.



 Петте постоянни страни членки на съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха през 2015 г. споразумение с Иран, според което десетилетните икономическите санкции срещу Техеран се прекратяват, срещу което страната се задължи да не развива ядрената си програма.


Източник: Агенция Фокус









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне