Свързани новини

13.10.2017 15:17

Юристите на президента: Няма грешка с ветото върху Закона за отбраната

Видян 1006 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   Юридическият екип на президента Румен Радев опроверга твърденията в медийни публикации, че е допуснал грешка, като е върнал за преразглеждане целия Закон за отбраната, а не само оспорените чрез вето разпоредби.



"В медийни публикации некоректно се твърди, че юридическият екип на президентската институция е допуснал грешка, тъй като президентът е наложил частично вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет на 27 септември 2017 г., а с издадения указ се връща за ново обсъждане целият закон, а не само оспорените текстове, както е посочено в мотивите към указа.

Не само юристите в президентстката институция, но и Конституционния съд и цялата практика по упражняване на вето, следват стриктно разпоредбите на Конституцията на Република България - чл. 101: „ …. Президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане…“. При упражняване на конституционното право на вето президентът с указ връща целия закон, независимо дали са оспорени отделни негови разпоредби, или целият текст.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) още през 1991 г. урежда процедурата, която се развива при упражнено вето на президента. Сега действащият ПОДНС в чл. 86 съдържа подробна уредба, като регламентира двете възможни хипотези на върнатия закон – оспорен в цялост или частично.


Напомняме, че в пленарна зала се гласува целият закон, а не само оспорените от президента разпоредби.

Ключови промени в законодателството следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.


По-рано днес депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за отбраната.


Според председателя на комисията ген. Константин Попов, който е и вносител на промените, мотивите на държавния глава не са основателни и не са недостатъчно правно аргументирани. Попов, който ръководеше Военновъздушните сили преди Румен Радев, изрази мнение, че се надява мотивите да не са политически.

 

Според депутатите от комисията президентът неправомерно е върнал целия закон, а не само оспорените параграфи.

 
Единият от текстовете, които оспорва президентът, е свързан с изслушването в комисията по отбрана на висшите офицери, след като те са получили пагоните си от президента. Според държавния глава тук се въвежда нова фаза в процедурата и парламентът ревизира работата на президента по отношение на удостояването с генералски звания. Другият спорен текст е по отношение на най-висшата цивилна длъжност в администрацията на Министерството на отбраната - постоянния секретар на отбраната, към когото се добавят нови изисквания. Според вносителите на промените, с промените се преодоляват някои "неясноти и непълноти в статута на най-висшия държавен служител в МО".


Президентът не е на същото мнение и смята, че с новите текстове се създават условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания, посочва той, не са гаранция за по-висок професионализъм", пишат от президентството.

 









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви