11.10.2017 16:10

Измамникът Алекс от Париж се оказа Спас от Кочериново

Видян 1585 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нашумелият фейсбук измамник Александър Николов  се казва Спас Димитров Василев от Кочериново, според различните източници. В сряда следобед той бе арестуван в Пловдив.


Баща му твърди, че не го е виждал от поне 4 години, но потвърждава, че е бил забъркан в проблеми със самолетни билети.


Зад старателно изграден образ в социалната мрежа под името Александър Николов мъжът е успял да да заблуди и измами с големи суми десетки потребители онлайн, сред които мениджър в банка, адвокат и известни тв журналисти. Той е успял да излъже над 40 души с фалшиви самолетни билети. Жертвите са платили на мъжа около 50 хиляди лева, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Освен със самолетни билети има измамени с източване на кредитни карти, продаване на мобилни телефони и на лаптопи.Случаят е достоен за направата на филм и е  без прецедент в България досега.


Александър Николов е изключително активен в социалните мрежи – изгрява там по врeме на големите протести през 2013 г. Внимателно изгражда образа си - превръща се в коментатор в медии, без да се показва, създава уеб проекти. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като Еърбъс.


Започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети, трупайки солидна база с лични данни. Някои плащат, но не получават нищо.


Измамникът се изявява и като журналист. През септември 2013г. обявява, че създава с приятели сайта chr.bg (той в момента не е активен) - по-късно chronicle.bg. Проверка в регистрите показва, че домейнът на chr.bg е регистриран от Христо Топузов, а негов партньор е Радослав Неделчев. Самият Александър Николов, който с изявите си онлайн оставя впечатление, че е съосновател в сайта, не фигурира никъде в документите.


Неофициално коментарът на истинските основатели е, че Николов не е имал нищо общо със сайта, освен че работил здраво по него, но на доброволни начала. Двамата съдружници не са виждали на живо или на видео основния си автор и са се запознали през Туитър. През 2015г. Неделчев и Топузов продават сайта, а Николов получава известна сума за работата си до момента.


Материали, подписани от Николов излизат в Webcafe до лятото на тази година. Те са пращани по имейл. От Webcafe твърдят, че не са имали финансови взаимоотношения с него, само са се чували и знаят историята му, известна от мрежите. Казвал им е, че писането е хоби за него. Профилът му като автор и в Webcafe вече е изтрит, като от сайта обясниха, че са го направили тези дни, след като е станало ясно, че това е фалшива самоличност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец