Свързани новини

11.10.2017 11:40

Нинова: ГЕРБ не искат борба с корупцията

Видян 1229 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Докато е този НС на БСП, това Изпълнително бюро и аз съм председател, няма да станем част от този сговор на политическата класа. Тя не иска да се бори с корупцията, а да пази себе си от разследване. Лесният път е всички да се договорим и елитът на БСП да се облагодетелства, но това е пътят на агонията за държавата и народа ни. Няма да го направим“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.  Тя каза, че 27 години в България се пишат стратегии за борба с корупцията и резултатът е – според европейско изследване сме първи по корупция, според българско- над 90% от българите смятат че корупцията е основен проблем. Нинова подчерта, че по време на заседанието на КСНС управляващите са изтъкнали като една от основните причини за несправянето с корупцията липсата на определение на понятието „корупция“. „27 години се борим с корупцията и не сме я преборили, защото няма определение ли?“, възмути се тя и обясни, че  главният прокурор отбелязал, че  прокуратурата е описала корупционните престъпления, залегнали в Наказателния кодекс. По отношение на назначаването на председателя на единния орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, Нинова заяви: „Президентът в момента е Радев. Ние не пишем закон за него, утре може да е друг. Днес управляват ГЕРБ, утре ще управляваме ние. Трябва да пишем закони принципно, не за конкретни хора“. Тя обясни, че според предложението на БСП Народното събрание ще избра зам.-председателите и членовете.


„Управляващите умишлено провалиха заседанието на КСНС. Не искат да се борят с корупцията“, заяви Нинова. Тя подчерта, че за това говорят конкретни факти - всички, без Захариева, са потвърдили участието си; не всички потвърдили са дошли, някои са си тръгнали по-рано. „Законът за КСНС казва, че когато някой от нас не може да отиде, си посочва представител. Никой от тях не си беше посочил. Защо не изпълнихте закона, ако са ви важни международните срещи?“, обърна се тя към управляващите. Нинова подчерта, че когато е станало ясно, че няма кворум, от управляващите са предложили да се остави този въпрос и да се решава в парламента. „Призовах президента да не се отказва от това и да свика второ заседание по тази тема“, поясни тя. По думите й нито един от управляващите не е пожелал да представи доклада на министър Захариева. „Какво показват с това пренебрежение? Демонстрират неуважение към институцията, не само към човека!“, коментира лидерът на левицата.


Корнелия Нинова заяви, че показателно за нежеланието на управляващите да се борят с корупцията е и твърдението от доклада на министър Цачева: „Иначе казано, не винаги корупцията е престъпление“. „Защо смятат така?“, попита председателят на БСП. Тя обясни, че ГЕРБ свеждат корупцията  до административно нарушение, наказание и глоба, а БСП иска да се третира като престъпление, да има разследване обвинителен акт осъдителни присъди за политици.


Край на роднините бордоваци


Корнелия Нинова заяви, че БСП ще продължава да вади информация за роднински назначения, която идва при нейни представители-  хората се оплакват че има проблем. „Тревожат ме няколко изречения от дебата за Делян Добрев: „Не се срамуваме от роднините си и ако се наложи, пак ще ги предложим“. Там няма осъзнаване за проблема. И затова ще продължаваме да изнасяме проблемите“, заяви лидерът на левицата. Тя каза, че държавен въпрос е и как се определя администрацията в страната. „Защо младите да нямат работа, а се вземат братовчеди, които не отговарят на изискванията? Тези братовчеди взимат ли обществени поръчки, това административно нарушение ли е или корупция? Тази администрация използва ли се под натиск за изборите, за да възпроизведе същия модел? Това са големи въпроси“, каза още тя. Нинова заяви, че БСП не спира само до показването им, а внася закон за държавните и общински предприятия. „Край на роднините бордоваци в държавните и общински предприятия. Едно семейство от ГЕРБ, 4 човека, получава държавни заплати колкото е фонд заплата на община Брегово. Нашият закон ще бъде лакмус дали искат да се преборят със шуробаджанащината“, заключи Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион