Свързани новини

10.10.2017 16:17

Мадрид плаши Пудждемон с екзекуция при обявена независимост

Видян 1786 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „Да се надяваме, че няма да има независимост, защото, който декларира завършва като оня, дето го направи преди 83 години”, заяви говорителят на управляващата в Испания и братска на ГЕРБ Народна партия Пабло Касадо. Думите по адрес на каталунския президент Карлес Пудждемон, който се очаква да обяви независимостта на Република Каталуня според резултатите от проведения на 1 октомври референдум, напомнят за съдбата на Луис Компанис, президент на Каталуня, обявил независимост през 1934 г. Той е обесен от фашисткия режим на Франко. Това е и поводът за гражданската война, циментирала фашисткия режим до 1975 г., когато Франко предава властта на отнетия от баща му и избран от самия него за крал Хуан Карлос, отстранен преди няколко години след мощни скандали за мегакорупция и наследен на трона от сина си Фелипе. Лидерът на испанската Подемос Пабло Иглесиас определи думите на говорителя на Рахой като изречени от някой, „който или е невеж, или е безотговорно предизвикателен”.
 Социалистите в Мадрид, които дълго предупреждаваха за възможен „териториален конфликт” пък поискаха да бъде потърсена сметка на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария като отговорна за насилието в Каталуня, довело до 844 ранени от полицията на 1 октомври, макар и в изпълнение на заповедите на премиера Рахой.



 Това е същата, обвинена за франкистка от българския почетен консул в Барселона Христо Стоичков. Също така родното Външно министерство стартира процедура по отнемане на статута на почетен консул на Христо Стоичков, даден през 2011 г. от кабинета Борисов 1. По този начин България показа подкрепа за политиката на насилие на правителството в Мадрид.
На този фон парламентът на Каталуня събра не само депутатите, но и рекордните за работата му над 1000 журналисти, сред които представителите на 385 чуждестранни медии, за заседанието, на което президентът Пудждемон трябваше да обяви независимост, докато по същото време Мадрид по предложение на групата за мръсни поръчки на правителството – Сиудаданос, обмисляше отменянето на автономията на региона.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци