Свързани новини

09.10.2017 16:10

200 000 лв. глоба за неподдържана къща

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или да се превръщат в паркинги. Това е една от промените, които се предвиждат  в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, подготвени от главния арх. Здравко Здравков и внесени в парламента от депутати от ГЕРБ. В закона за първи път се въвежда понятието "междублоково пространство".


Поправките засягат и санкциите за собствениците на сгради - паметници на културата, които не ги поддържат. Глобите при увреждане на обекти на културно-историческото наследство, поради действия или бездействие, се увеличават в пъти - за физически лиза те стигат до 50 000 лева, а за фирми - до 200 000 лева. Ако подобна мярка бе приета преди 9 г., за което 19 минути настоява от старта си, много красиви къщи щяха да бъдат спасени.


Небостъргачи ще се извисяват в две ситита - двустранно на Околовръстното при ж.к. Люлин и на бул. Цариградско шосе от кръстовището на 7-ми км до р. Искър, след като бяха раздадени де що има места в по-престижните квартали. Там строежите няма да се спрат, понеже попадат в любимото на бг законодателя заварено положение.


Промените целят да въведат регламент в зоните без максимални стойности за кота корниз (височина) на сградите. В тях се определят за централната градска част до 50 метра, а за териториите със съществено значение за гледката към Витоша - в рамките на Околовръстното до 75 м, извън него - 15 метра.В останалата част на столицата регламентираната височина е 125 метра. Напомняме, че и там, където има въведени вече коти, те не се спазват. Достатъчен пример е предстоящият да се строи небостъргач в Борово, на ъгъла на едноименната улици и бул. България, който ще бъде 4 пъти по-висок от сега съществуващата норма.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и