Свързани новини

06.10.2017 13:54

БСП: Законът срещу изпирането на пари е абсурден

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Законът за мерките срещу изпиране на пари е абсурден и антиконституционен. Категорично възразявам срещу това да се събира информация за деловите отношение на гражданите. По-голямо убийство за частната инициатива от това не мога да видя“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. „Какво означава банката да събира информация за деловите ми отношения? Къде отива тази информация? Отива ли при моите конкуренти? Малко ли е монополът на банките и финансовите институции, че им предоставяте и това – бази данни, информация за клиентите, за физически лица, делови отношения, право да контролират кореспонденцията?“, попита той. Според него не може да има закон, в чието заглавие фигурира жаргон. „Какво значи „изпиране на пари“? Как да гласуваме тази идиотщина?“, продължи с въпросите Жаблянов. Той попита и какво означава в закона да фигурира понятието „видни политически личности“, като в списъка са изброени членове на УС на БНБ. „Те не са политически личности. И тази идиотщина ли да гласуваме?“, коментира народният представител.


Според него предложеният законопроект ограничава гражданските права и свободи. „В тези текстове има недомислици. Кой ще проверява деловите отношения и какво ще им проверява? Има банкова тайна, тайна на кореспонденцията – лична и служебна?“, допълни зам.-председателят на левицата. Той посочи, че на задължените лица им се възлага да проверяват идентификацията на клиентите на съответното учреждение. „Това може да го проверят държавните органи. Не е разписано и как става проверката. Според основните права на гражданите никой не може да бъде следен, филмиран или да му се проверява кореспонденцията. Този закон е на ръба на нарушаване на Конституцията и на основните права на гражданите“, категоричен е Жаблянов.


„Това е изключително слабо съчинение – от заглавието до последната буква. Човек трябва да направи компромис със съвестта си, Конституцията и всичко, каквото може, за да подкрепи този законопроект“, заключи Валери Жаблянов.


 Проф. Румен Гечев: Решаването на т.нар. „пране на пари“ трябва да започне със закриването на офшорните зони


„До кога ще ни занимават някои представители на ЕК с гонене на трохи? Решаването на т.нар. „пране на пари“ трябва да започне не с дребнотемието, а със закриването на офшорните зони. Те са създадени именно от световния политически и финансов елит, за да крадат и да си крият парите, докато малките и средни фирми пълнят бюджета на държавата“, заяви народният представител проф. Румен Гечев. Според него ЕК не си върши работата и ни пробутва директиви, с които да се занимаваме. Той посочи данни на Националната статистическа агенция на САЩ за миналата година, според които укритите пари в офшорните зони на ЕС са 1 трилион евро. „Незаконно укритите данъци в рамките на ЕС са около 160-190 млрд.евро., по данни на Евростат, а са немерени законови вратички да се укрият между 50 и 70 млрд.евро.“, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв