Свързани новини

04.10.2017 17:00

Каталуня – независима от понеделник, Мадрид преследва и Стоичков

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каталуня най-вероятно ще обяви независимост най-късно в понеделник. До редакционното приключване на броя на в.19 минути в 18 часа не бяха приключили дебатите в местния парламент по темата. Затова пък Сиудаданос (Гражданите), правещите се на дясна алтернатива на управляващата Народна партия (посестрима на ГЕРБ), която силово и неуспешно се опита да спре референдума с цената на 844 ранени граждани, голяма част от които старци, й помогнаха като се обявиха за задействане на никога неизползвания досега член 155 от испанската конституция, който предвижда отмяна на автономията на Каталуня. Пръв за подобно нещо се изказа мадридският премиер насилник Рахой, но после даде заден, измивайки си ръцете с дребната партия.


В Европарламента най-накрая се проведоха дебати по казуса. Манфред Вебер като лидер на ЕНП гузно изрази позицията, че всичко е вътрешно испански въпрос. Джани Питела като ръководител на ПГ на социалистите последва лидера на ПЕС Сергей Станишев и се обяви за диалог и въздържане от взаимни провокации. Той директно обвини Рахой и насилието, което бе упражнено под негова команда, че не са правилният път към решаване на проблемите. И предупреди властите в Каталуня, че декларация за независимост ще предизвика „нови ужасии”. Ришард Легутко от групата на консерваторите обвини ЕС в двойни стандарти, според които уж всички са равни, но някои са по-равни от други. Ги Верхофстад като шеф на Либералите упрекна и двете страни: „Не може да се върви срещу закона, но не може и да се упражнява управление без закон”. Патрик Хиарик от Левицата поиска осъждане от Европа на упражненото полицейско насилие срещу народа на Каталуня от испанските власти. Той добави, че всеки народ има право на самоопределение. Ска Келер от Зелените го подкрепи като каза, че неделята е била тъжен ден за цяла Европа и че насилието не може да бъде начин на управление и на решаване на политически конфликти. „Не може ЕК да си обръща погледа на другата страна, защото този въпрос е важен за цяла Европа”, смятат Зелените, които скоро влизат в управлението на Германия. Реймън Финч от групата за Европа на пряката демокрация заяви, че Рахой е сложил бомба на ЕС.


Междувременно дори Христо Стоичков беше погнат от испанските власти заради мнението си за Каталуня. В емоционална реч той укори вицепремиера Сорая Санс за оправданието, което тя намери в наистина отвратително слово, в което благодари на полицията, че е била хиляди хора в Барселона. Нашият човек я обвини за франкистка, но пренесе прозвището фашисти и за членове на семейството й. Тя заяви, че ще го даде под съд. Стоичков обяви пред мексиканския канал Унивисион, за който работи като коментатор: "Живял съм много години в Каталуния имам много приятели там. Това, което се случи беше демонстрация на франкизъм. Все още съм възмутен. Изображенията говорят сами по себе си. Кръв и насилие. Насилие срещу напълно невинни хора. Единственото, за което искрено съжалявам е, че споменах сина на вицепремиера. Съжалявам, че споменах детето на Сорая Саенс, което няма ни най-малка вина за случилото се в Каталуня", добави Стоичков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от