Свързани новини

04.10.2017 09:50

Пучдемон: Каталуня ще обяви независимост до няколко дни

Видян 1415 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон съобщи пред Би Би Си, че автономната област ще обяви независимост "до няколко дни". В първото си интервю след референдума Пучдемон заяви, че правителството му ще "действа в края на тази седмица или в началото на следващата", предаде БНР.


На въпроса какво би направил, ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над каталунското правителство, Пучдемон каза, че това ще бъде грешка, която променя всичко.


Регионалният лидер допусна възможността Каталуня да обяви едностранно независимост от Испания в неделя, след като въпреки силовите мерки на полицията, каталунците гласуваха и 90 процента от тях подкрепиха отделяне на областта.


По-рано испанският крал Фелипе Шести критикува остро регионалното каталунско правителство заради кризата, предизвикана от проведения в неделя референдум за независимост. В телевизионно обръщение към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в автономната област.


"Каталунското общество е разединено и в конфликт. Каталунските лидери подкопаха чувствата на състрадание и солидарност, които обединиха и ще продължат да обединяват всички испанци. Тяхното безотговорно поведение може да застраши икономиката и социалната стабилност на Каталуня и на цяла Испания", заяви кралят.


От своя страна, каталунците обвиниха монарха, че не се е обърнал към тях и не разбира положението на автономната област.


"Той не каза нищо ново. Това е патетична реч за испанците извън Каталуня. Той не говори към двата милиона души, които гласуваха и протестираха. Той обвинява каталунското правителство така, сякаш испанското правителство няма нищо общо с това", твърдят каталунци.


Общо 700 000 души са участвали във вчерашните протести в Барселона срещу полицейското насилие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и