Свързани новини

03.10.2017 18:10

46,7 млн.лв. или как обзаведоха сграда за колкото пари я построиха

Видян 3607 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   46 700 000 лв. е цената на започналата да работи в понеделник сграда на Софийския районен съд. Построяването й като „Военно НДК” по времето на Царя  за 24 млн.лв. беше мегаскандал, изваден от Борисов 1 покрай митичната фигура на полк. Стоян Стоянов – Стуци Ламборгинито, който сега е лидер на Софийската организация на коалиционния партньор на ГЕРБ – НФСБ.
   От отчета се оказва, че Военното министерство, което го заклейми е извадило още 2, 6 млн. за сградата, която наричаше НАК (Национален армейски комплекс) след 2009 г. Други 14,5 млн. са дошли от Министерството на правосъдието и 6 млн. от бюджета на Висшия съдебен съвет, когато зданието беше прехвърлено при Борисов 2 за нуждите на Софийския районен съд. Така сумата за строителството набъбна двойно с обзавеждането и достигна космическите 46,7 млн.лв. Това прави 3381, 12 лв. на квадратен метър.
Всичко би било прекрасно, ако ставаше въпрос за уникални мрамори, ефектна дървения, скъпи ламперии, каквито има в строената преди 80 години съдебна палата например. Или пък бяха вложени кой знае какви съвременни технологии. Изпълнението, удвоило без друго щедрия бюджет от джоба на българския данъкоплатец, обаче не впечатлява, както се убедихме с очите си. То е със стил и качество хотел 3 звезди на Слънчев бряг.


   Какво прави впечатление в детайлите? Информационните табла във фоайето например указват номера на дела, но не и кои са делата. Което е все едно таблото на летището да показваше номера на полети, но не и дестинациите. Не коментираме дребните цифри, нито трудният достъп близо до екрана, което прави разчитането почти невъзможно, защото пространството е организирано така, че баш пред таблото се редят опашките за издаване на свидетелства за съдимост. Които уж от септември щяха да бъдат само електронни, заради което уж държавната администрация нямаше да взема отпуски или поне така беше наредил премиерът.
Нещо хубаво е, че в самите възмалки зали (на фона на възшироките коридори – ах, този соц), които явно



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на