Свързани новини

02.10.2017 16:05

Прокуратурата сключва сделка по всяко трето съдебно дело

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяко трето дело, което прокуратурата внася в съда, е предложение за сделка, пише вестник Сега. 13.5% от внесените актове са за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. Така едва 53.1% от делата влизат в съда като обвинителни актове, т.е. се гледат по общия ред и изискват усилия от държавното обвинение за доказване на вината.


Често подходът на държавните обвинители буди недоумение и възмущение и оставя впечатление, че целта е максимално бързо отърваване от общественозначими казуси. Например миналата седмица два съдебни акта предизвикаха обществен интерес - глобата за шведа, ритнал камериерка, и споразумението с прокуратурата на бившата активистка от НФСБ, признала се за виновна за трафик на хора.


Районният съд в Несебър освободи Ралф Сундберг от наказателна отговорност и го глоби с 4500 лв. Шведът беше обвинен, че е причинил на камериерката Диана Петкова лека телесна повреда по хулигански подбуди, като я изрита в главата. Срещу него не беше внесен обвинителен акт, а предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Причината е, че престъплението, в което той е обвинен, се наказва с до 3 г. затвор, чужденецът е с чисто съдебно минало и от престъплението няма имуществени вреди. Затова и прокуратурата няма друг законов ход освен да внесе предложение вместо обвинителен акт, а съдът може да наложи от 1000 до 5000 лв. глоба. И главният прокурор Сотир Цацаров оцени присъдата като несправедлива и унизителна, но обясни, че в случаи като този законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи глоба. Той обаче не коментира защо шведът не е бил обвинен например за хулиганство, което се наказва доста по-тежко.


Законодателите се лутат през годините и променят в различни посоки кога и как да се прилага чл. 78а, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност. От 2006 г. насам обхватът му се разширява и за по-тежки престъпления. През 2010 г. депутатите се сетиха да изключат случаите, когато е причинена тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, или след употреба на наркотици, както и при множество престъпления, както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му, но пък тълкувателно решение на ВКС не позволява хора като шведа да бъдат наказани по-тежко заради пиянство. Според Цацаров проблемът е в НК.


Споразуменията са предпочитани от подсъдимите, защото гарантират наказания под предвидения в закона минимум. Наказанието под минимума е само възможност, а не императив за съда. Въпреки това сделките са най-използваният метод за приключване на делата в спецсъда, където биват съдени представителите на организираната престъпност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на