Свързани новини

28.09.2017 14:39

Испания удържа със сила Каталуня

Видян 2076 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разпад или гражданска война между Мадрид и Барселона? Това са 2, за съжаление, все по-реални възможности, които се откриват след неадекватната реакция на правителството на Рахой, което прати 3 ферибота със спецчасти, за да не допусне провеждането на референдума за независимост на Каталуня, планиран за неделя. В същото време десетки хиляди активисти на независимостта на региона ще се опитат да попречат на силовото запушване на гласуването. Опозиционният лидер Санчес нарича ситуацията "териториален конфликт".



Арестите на шефа на данъчната администрация на Каталуня и на много кметове, изземването на 10 млн. бюлетини, отнемането на разпореждането на местната полиция със сигурността само подсилиха желанието на каталунците да напуснат кралството и да заживеят в независима република.



Опасността от разпад на Испания е голяма, защото сепаратистки тежнения има и другият възлов икономически регион на кралството – също автономната Баския.



До момента правителството в Мадрид не води диалог и не предлага решения на регионите, борещи се за независимост, а отправя заплахи и взема пресилени силови мерки, които само подклаждат напрежението.



Това означава, че дори референдумът да не успее тази неделя, центробежните сили са толкова големи, че отделянето на Каталуня е въпрос на кратко време. А значи, и разпадът на цялото кралство.



 Каталуня е най-силният икономически регион в Испания с дял 20% от БВП на четвъртата икономика на еврозоната и на целия ЕС. БВП е 223 млрд.евро или 5 пъти по-голям от този на България, която е 3 пъти по-голяма по територия и е съпоставима по население.
Икономиката на Каталуня е по-голяма дори от напреднали държави в ЕС като Финландия, съпоставим е с този на най-богатата Дания. Регионът дава 10 млрд.евро повече в бюджета на Испания, отколкото взема. Според правителството в Мадрид при отделяне вероятно Каталня ще изгуби 25-30% от БВП.



На глава от населението годишният доход е 30 000 евро ( близо 60 000 лева). Каталуня има свой език и своя култура, чиито световноизвестни представители са Жоан Миро’, Антони Гауди’, Жозеп Карерас и много други известни творци, чак до модиста Пако Рабан.


Каталуня



*Население 7,5 млн. души, колкото на България
*Територия 35 000 кв.км, 3 пъти по-малка от България
*БВП 223 млрд. евро, 5 пъти по-голям, отколкото в България
*БВП на глава 29 966 евро
* Дял от БВП на Испания 20%


Снимка: АП



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и