Свързани новини

26.09.2017 14:22

15 000 деца вече са върнати в училище

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За няма и месец вече 15 000 деца, непосещаващи училище, са върнати в класните стаи, съобщи специално за 19 минути министърът на образованието Красимир Вълчев. Така той на практика опроверга лансираните информации в публичното пространство, че броят на върналите се в школата е само 3000.


За сравнение – 15 000 деца са примерно всички ученици в голям български град като Стара Загора.


Припомняме, че 19 минути писа за акцията на МОН от 1 септември 1103 екипа с общо 11 600 експерти от различни институции да обикалят домовете на деца, които не ходят на училище.  Неофициалните статистики досега лансираха версията, че близо 21 000 деца в училищна възраст са престанали да се обучават през миналата 2016г.


Важно е да се знае, че има средношколци, които изобщо не са обхванати и регистрирани от системата на образованието. 20 на сто от децата между 5 и 18 години не са ходили на училище, въпреки че са били записани.


Досега посещаемостта на учениците се следи от директорите на училищата.


Занапред обаче от МОН обещаха ходенето на училище да бъде обвързано със системата за социално подпомагане.


Тепърва ще се изгражда интеграционният модел за сътрудничеството между двете ведомства в помощ на нуждаещите се деца. Има вариант учителите да могат да предлагат на родителите на деца, които не ходят на училище, помощи в натура. Това ще рече, че ще се осигуряват нужните за обучението на децата обувки, тетрадки, пособия, но пари на ръка вече няма да се дават на семействата.


Но най-важно е, че вече ще бъдат наказвани за криминални деяния всички онези родители, които не пускат децата си на училище. Това ще става по закон, чрез съдебна процедура.


От Министерството на образованието умуват също за последващо и поетапно редуциране на таксите за детските заведения, като идеята е парите, които ще плащат родителите в държавните и общинските градини да се намалят до нужните само за храна. Това е тема, върху която образователната институция тепърва ще съсредоточи своите усилия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни