Свързани новини

26.09.2017 14:39

US компании продавали лекарства на Марешки, нарушавайки антикорупционен закон

Видян 1860 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Четири американски компании – АББВИ, Пфайзер, Майлан и „Мерк, Шарп и Доум – България са продавали лекарства на фирмата Фармнет в нарушение на закона за чуждестранни корупционни практики. Това разкрива разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването Открито по БНТ.



 Според него на американските компании е забранено да предлагат плащане и да обещават плащания на чуждестранни длъжностни лица, на чуждестранни политически партии, както и на партийни функционери. Целта на забраната е да не могат американските компании да упражняват политическо влияние върху някакъв бизнес и да не се насочва в определена посока този бизнес. Също така да не се влияе на държавната и законодателната дейност на чужда държава.



Изниква въпросът: Нарушили ли са американските компании въпросния закон, след като са продавали лекарства на фирмата Фармнет, свързана с Веселин Марешки – зам.-председател на Народното събрание, а преди да заеме този пост – председател на политическа партия Воля?



Освен това Марешки беше и кандидат-президент през 2016 г., а точно за този период Ахчиева показа документи, от които става ясно, че четирите американски компании – производителки на лекарства, са продавали на Фармнет. Тези лекарства са реимбурсирани от НЗОК и българската държава е договорила много ниски цени за България. Именно отстъпката в цените на тези лекарства е вид плащане към фирма, свързана с политически лидер. Дори в момента той е на много висок държавен пост – зам.-председател на НС.



Така получените от американски компании лекарства.  пристигнали у нас, с цени за България и реимбурсирани от НЗОК, фирмата Фармнет продава на друга свързана с нея фирма – Трейднет България – собственост на рускинята Нина Катченко, но с пълномощник – Веска Марешка, майката на Веселин Марешки. След това Трейднет България продава същите лекарства на немската фирма Колфарма. По този начин аптекарят изнася доставените у нас лекарства в Германия.



В резултат на този паралелен внос немската здравна система е направила икономии за 247 милиона евро в рамките на 2016 г., а ценовата конкуренция, която този внос на лекарства упражнява върху оригиналните лекарствени продукти се оценява на допълнително 3 милиарда евро годишно. Тези пари се спестяват от немската здравна система, именно защото такива търговци като Марешки продават скъпи лекарства с цени за България на немски фирми.



Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени. Така се правят икономии за немската здравна система и се ощетява българската.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни