Свързани новини

26.09.2017 14:39

US компании продавали лекарства на Марешки, нарушавайки антикорупционен закон

Видян 1747 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Четири американски компании – АББВИ, Пфайзер, Майлан и „Мерк, Шарп и Доум – България са продавали лекарства на фирмата Фармнет в нарушение на закона за чуждестранни корупционни практики. Това разкрива разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването Открито по БНТ.



 Според него на американските компании е забранено да предлагат плащане и да обещават плащания на чуждестранни длъжностни лица, на чуждестранни политически партии, както и на партийни функционери. Целта на забраната е да не могат американските компании да упражняват политическо влияние върху някакъв бизнес и да не се насочва в определена посока този бизнес. Също така да не се влияе на държавната и законодателната дейност на чужда държава.



Изниква въпросът: Нарушили ли са американските компании въпросния закон, след като са продавали лекарства на фирмата Фармнет, свързана с Веселин Марешки – зам.-председател на Народното събрание, а преди да заеме този пост – председател на политическа партия Воля?



Освен това Марешки беше и кандидат-президент през 2016 г., а точно за този период Ахчиева показа документи, от които става ясно, че четирите американски компании – производителки на лекарства, са продавали на Фармнет. Тези лекарства са реимбурсирани от НЗОК и българската държава е договорила много ниски цени за България. Именно отстъпката в цените на тези лекарства е вид плащане към фирма, свързана с политически лидер. Дори в момента той е на много висок държавен пост – зам.-председател на НС.



Така получените от американски компании лекарства.  пристигнали у нас, с цени за България и реимбурсирани от НЗОК, фирмата Фармнет продава на друга свързана с нея фирма – Трейднет България – собственост на рускинята Нина Катченко, но с пълномощник – Веска Марешка, майката на Веселин Марешки. След това Трейднет България продава същите лекарства на немската фирма Колфарма. По този начин аптекарят изнася доставените у нас лекарства в Германия.



В резултат на този паралелен внос немската здравна система е направила икономии за 247 милиона евро в рамките на 2016 г., а ценовата конкуренция, която този внос на лекарства упражнява върху оригиналните лекарствени продукти се оценява на допълнително 3 милиарда евро годишно. Тези пари се спестяват от немската здравна система, именно защото такива търговци като Марешки продават скъпи лекарства с цени за България на немски фирми.



Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени. Така се правят икономии за немската здравна система и се ощетява българската.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец