Свързани новини

10.09.2017 09:07

Обиски целят да спрат референдума за независимост на Каталуния

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Испанският съд е наредил на полицията да претърси печатница и два офиса на регионален вестник в Каталуния като част от разследване за предполагаема подготовка за обявения за нелегален референдум за независимостта на проспериращата североизточна провинция, предаде Voice of America.


Съд в Барселона съобщи в събота, че полицейските обиски са извършени в петък в градовете Валс и Константи в южната част на Каталония. Съдът съобщава, че обиските са част от разследване за възможно неподчинение и злоупотреба с публични средства от каталунски политици. Местният вестник „Ел Валенц“ съобщава, че четирима агенти на полицията са влезли в имота му. 


Президентът на Каталунската автономия Карлес Пуигдемон, регионалният политик, който води кампанията за независимостта, съобщи, че полицията „не е търсила бюлетини, а е търсила повод за бой“. Съдът не съобщава какво е търсила полицията по време на обиските. 


Конституционният съд в Испания отмени законите, приети от парламента на Каталунската автономия тази седмица, оформящи правната рамка за референдума за независимост от 1 октомври. Прокуратурата също така обвинява Пуигдемон и други членове на правителството му в неподчинение, злоупотреба с власт и средства. 

Управляващата коалиция в Каталония, която се е обявила за независимостта смята, че референдумът е задължаващ и сочи, че ако отговорът „да“ спечели, това ще доведе до независимост от Испания до 3 октомври, независимо от избирателната активност. 


Конституционният съд на Испания преди реши, че единствено националното правителство има права до свиква референдум по отделяне и че всички граждани на Испания трябва да гласуват, ако става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост.  



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион