Свързани новини

08.09.2017 11:30

Гърци си присвоиха българска изложба в Норвегия

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За скандал с изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”, гостуваща в норвежкия град Берген, съобщава Дарик радио. Облечени като траки мъже казвали на посетителите, че изложбата е гръцка и всички артефакти в нея са гръцки. При опит на българка да обясни, че това не отговаря на истината, те се държали грубо, спорейки на висок глас.


 От музея обяснили, че мъжете са наети като сътрудници, че са местни жители с гръцки произход и не са оторизирани да дават информация за изложбата, а само да посрещат гостите.


 


Тракийски съкровища от фондовете на 12 българския музея гостуват в норвежкия град Берген. Експозицията "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" в музея "Бригенс" бе открита в събота в присъствието на норвежкия министър на търговията и промишлеността Моника Мейланд и зам.-министъра на културата на България Амелия Гешева.


 


Изложбата включва 600 експоната, сред които най-прочутите тракийски съкровища, както и артефакти, които не са излизали от България досега. За посетители изложбата бе отворена в неделя.


Българката Боряна Оман отишла със семейството си от Осло до Берген, за да разгледат изложбата и да покаже на децата си съкровищата от България. Там обаче се натъкнала на следното:


 


"На входа две момчета от Гърция, облечени в тракийски униформи, обясняваха, че всичко това са тракийски племена от Гърция и всички тези съкровища са от Гърция. Опитах се да им обясня, че това е от България. Тогава обяснението бе, че те са внесени в България от Гърция. Всички норвежци се спираха и говореха с тях. Те имаха едно агресивно обяснение. Говореха високо, надговаряха ме, не ме оставяха да се изкажа. Аз отидох при тези, които продават билетите. Те ми казаха, че тези момчета са за няколко часа. Аз им обясних, че те казват грешни неща и могат да направят достатъчно поражения. Целта е да се покаже българската култура, а те промотират друго нещо", разказа Боряна Оман.


 


Изложбата продължава до 10 декември, а "Бригенс" я рекламира като една от най-впечатляващите, гостували в Норвегия досега. На въпросите, които Дарик изпрати до Министерство на културата, беше отговорено, че са отправили запитване към музея „Бригенс”, а от там са обещали да проверят случая.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще