Свързани новини

07.09.2017 14:25

Такса „смет” ще плаща потребителят

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Радикални промени в определянето на такса смет одобри на първо четене парламентарната бюджетна комисия. Новите правила предвиждат "замърсителят да плаща". Това на практика означава драстично увеличаване на битовата такса смет.


Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.


Според сдружението на общините обаче тези правила са трудно приложими, създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София например може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства.


Причината в момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители - 30 на сто. С промените съотношението ще се промени. Не е изключено на места таксата за бита да скочи над два пъти. „Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци -  на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща”, обясни Бойко Атанасов - зам.-министър на финансите.


Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, заяви, че така ще има ръст на разделното събиране, а до 2020 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира.


Проектът не предвижда преходен период, а въвеждането на новите правила ще стане от 2019 г. Общините искат повече време, за да не се стигне до срив в приходите им. Има вариант за отлагане с година на влизането в сила.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец