Свързани новини

29.08.2017 16:25

Проф.Димитров на репортер: Ваш'та мама...

Видян 2039 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Божидар Димитров има планове за преместването на цяла църква в Националния исторически музей. Директорът на института, за чийто пост в момента тече конкурс (и историкът е един от кандидатите), съобщава за намерението си пред агенция „Фокус“ – става дума за параклиса „Св. Петър и Павел“, намираш се близо до село Беренде. В храма има ценни стенописи от XIII в., но мястото е трудно достъпно за реставрацията, от която обектът се нуждае – от това е произтекла и идеята за цялостното му транспортиране към София.


Този път „нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества“, посочил е Димитров пред „Дневник“, като е пояснил, че визира Ивайло Дичев и Манол Глишев.


    „Музеите обикновено се снабдяват с движими паметници на културата, но Националният исторически музей реши да придобие старинна църква – коментира директорът на НИМ пред „Фокус“. – Това се прави по света, но в България не се е. За какво става дума? В село Беренде, близо до Годеч, има разкошна малка църква, която е пред рухване. В нея има стенописи от цар Иван Асен II, заедно с негови надписи. Църквата е световноизвестен паметник, има стенописи от XIII в.


    Убедих се, че там е невъзможно да се направи каквото и да е било. Църквата е построена в края на един дол, дотам е много трудно да се стигне дори пеша, камо ли да се извършва реставраторска дейност – по стенописи, икони, по сградата. Реших да постъпя по най-елегантния начин, както се прави напоследък по света. Както е известно, египтяните пренесоха храмовете от долината на Асуан, другаде също направиха подобни неща.“


Пред „Дневник“ Димитров заявява, че преместването на църквата няма да доведе до допълнително увреждане и стенописите ще се запазят много добре.


    „Айде, опитвам се, ваш’та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници – реагира той на въпрос на изданието. – Подбива се в основата една бетонна плоча, закрепва се с едни железни релси, след което се повдига с един кран и се донася до София.“


Димитров коментира още и че мястото е „такова върло, че никой не може да стигне дотам“ – на въпрос дали не е добре регионът да запази ценния си обект.


Директорът на НИМ заявява също, че знае законите и всички процедури ще бъдат изрядни, с обществена поръчка.


    „Няма незаконно да постъпваме в нито един случай – казва Димитров. – Това е малката полза от Ивайло Дичев и от Манол Глишев, да внимаваме много да не допуснем и най-малкото нарушение на закона.“


Пред „Дневник“ директорът на НИМ заявява още, че под „полуграмотни същества“ в интервюто за „Фокус“, е имал предвид именно професор Дичев и Глишев.


    „Вижте, тези хора си измислиха наука, за да станат професори – казва Димитров. – Да си спомняте да е имало наука културология? Всички марксисти и ленинисти от философския факултет, хранениците на стария режим, станаха културолози, политолози, социолози.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби