Свързани новини

29.08.2017 15:03

Започна изграждането на хранилището за радиоактивни отпадъци в Козлодуй

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци е важно условие за развитието на ядрената енергетика в България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при започването на изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци в Козлодуй, предаде Фокус.


 Министърът поясни, че е планирано през 2021 г. да приключи първият етап, свързан с националното хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци и съответно неговото въвеждане в експлоатация.


„Тук ще разчитаме на безспорната експертиза, на професионализма на консорциума, който ще изгради този проект с водещата роля на немската компания и разбира се, с участието на четири български компании, които са водещи в тази област“, коментира министър Петкова.


 Тя увери, че съоръжението ще отговаря на абсолютно всички изисквания от гледна точка на екология.


 „Това ще бъде съоръжение, което ще бъде едно от най-модерните в Европа“, заяви Теменужка Петкова. „На първо място бих искала да благодаря за поканата и възможността да присъствам на днешното събитие, с което се слага началото на изграждането на националното хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци. Това е проект, който води своето начало от 2005 г. по силата на поет ангажимент от нашата държава във връзка с необходимостта от изграждане на подобно хранилище. Тъй като България произвежда една много значителна част от своята електрическа енергия именно от АЕЦ „Козлодуй“ за нас изграждането на това национално хранилище е изключително важно условие за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика в България и за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика и чрез нови мощности“, коментира министърът на енергетиката.


По думите й в програмата правителството един от разписаните приоритети в сектор „Енергетика“ е свързан именно с безопасното управление на отработеното ядрено гориво и на ядрено активните отпадъци.


 „Както виждате и с днешното събитие приоритетите, които сме разписали в нашата управленска програма, се превръщат в реални дела“, допълни министърът на енергетиката. Министър Петкова благодари на всички, които през годините са положили усилия и на колегите си от Министерство на околната среда и водите, на Министерство на регионалното развитие, на Агенцията за ядрено регулиране и на партньорите си от Европейската банка за възстановяване и развитие за неуморната работа и професионалното отношение към този проект.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и