Свързани новини

29.08.2017 09:33

Асфалт вместо павета по бул. Прага в София

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експертен съвет на Министерството на културата разреши да се сложи асфалтова настилка на бул. Прага, вместо павета. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на Столична община по направление Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев, който инспектира ремонтните дейности на булеварда, предаде Фокус. 19' още преди 2 месеца предупреди, че паветата гарантират мръсен въздух, защото задържат прах, пясък и кал. Освен това те се чистят много по-трудно в сравнение с асфалтираните улици и колкото повече павета има в центъра на София, толкова по-мръсен ще бъде въздухът в столицата.


Зам.-кметът отбеляза, че основният въпрос, свързан с този ремонт, е бил за настилката.


Въпросът със запазването на паветата на бул. Прага стигна и до прокуратурата, след като заинтересовани граждани се обърнаха към нея.


"Знаете, че Столична община изпрати възражение на становището на Министерството на културата, което те издадоха относно настилката и Министерство на културата се съобрази с нашите доводи. В петък беше проведен експертен съвет на културното министерство, който е взел решение да се разреши тук да се сложи асфалтова настилка. Т.е. продължава асфалтирането на бул. Прага и до края на седмицата пътното платно следва да бъде готово и движението да бъде възстановено", обяви още зам.-кметът.


Той добави, че работата по тротоарите ще продължи и след това, тъй като трябва да се изградят допълнителни комуникации.


"В рамките на една-две седмици ще бъдат довършени и тротоарите. Маркировката ще бъде поставена няколко дни след пускането на движението, за да може остатъчният битум върху износващият пласт да бъде отнет от самите автомобили, които преминават", обясни Крусев.


"Нашите основни доводи, за да защитим асфалтовата настилка, която имаме по проект са, че този булевард свързва асфалтираната улица Георги Софийски от едната страна и Петте кьошета от другата. Тук преминават няколко много натоварени тролейбусни линии, по които се движат изцяло нископодови тролейбуси, които се нуждаят от хубава настилка, за да бъде придвижването на хората максимално комфортно", коментира той.


Зам.-кметът отбеляза също, че в района се намират най-важните болници в държавата и цел на Столична община е да осигури максимално комфортно преминаване на автомобилите от тук.


"Имахме много жалби от хора, които живеят около бул. Прага, които се оплакват от повишени нива на шум и на прах, които при асфалтовата настилка ще бъдат в по-ниски стойности", добави Евгени Крусев.


При реконструкцията на бул. Дондуков в София, която се извършва сега, паветата се запазват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от