Свързани новини

28.08.2017 10:58

Пожарът в Кресненското дефиле вилнее по трасето на бъдещата АМ Струма

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съвпадение или не, пожарът в Кресненското дефиле вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала Струма, пише БГНЕС. И вътрешният министър Николай Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата.


 Днес пожарът, който продължава няколко денонощия, създаде главоболия отново на огнеборци, военни и доброволци.


След като в неделя вечерта бе съобщено, че пламъците са почти загасени, се появи ново огнище край село Влахи. Селото бе подготвено за евакуация, но в крайна сметка такава не се наложи.


В понеделник в потушаването на пламъците се очаква отново да се включат военни хеликоптери.


"Продължават действията по ограничаването и ликвидирането на пожара, възникнал в района на Стара Кресна, Мечкул и Влахи. През цялата нощ екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението”,  представители на горските стопанства и булдозери работеха над село Влахи. Пожарът на селото вече е ограничен, няма опасност за населението на село Влахи.  Към Мечкул също имаме разрастване на пожара, работи се активно там”, съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на отдел „Национален оперативен център“ при ГД "Пожарна безопасност на населението“.  


"Все пак сме създали необходимата организация за извеждане на населението ако се наложи, предвид силния вятър, който постоянно променя посоката си“, каза още комисар Бързилов.


Той добави, че за сега освен в посока село Влахи, няма друго критично място.


„Цяла нощ в района работеха екипите. В момента въведохме допълнителни свежи сили, за да поддържат дейностите. Имаме готовност да включим допълнителни сили и средства от Монтана, Враца и Ловеч. Създадена е необходимата организация за ограничаване и ликвидиране на пожара. Имаме добра координация между Министерството на отбраната, Държавните горски стопанства“, подчерта  Бързилов.


Той посочи, че към момента в по-голяма част от периметъра на пожара няма видимо развитие на огнената стихия.


„Но вятъра е много силен понякога и може да ни изненада, затова не мога да се ангажирам с време, в което да бъде изцяло ограничен и ликвидиран пожара“, коментира комисар Бързилов.


„Кресненското дефиле засега е проходимо, няма опасност за затваряне на Е79 и жп линията”, съобщи още той.  


"Колегите от полицията са във Влахи, наблюдават ситуацията, хората, които живеят там, са предупредени и са готови да се евакуират, ако се наложи. Към момента няма опасност за населените места", съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".


"И най-малката искра е в състояние да предизвика огромен пожар в гората. През нощта ситуацията беше точно такава. Силният вятър доведе до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара и доведе до извънредните мерки", съобщи той.


По случая с пожара работи Окръжна прокуратура - Благоевград.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог