Свързани новини

25.08.2017 17:01

Ограничават употребата на наргилета

Видян 1361 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на здравеопазването /МЗ/ предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.


Министерството инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи такива мерки, съобщават от МЗ.


Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.


Заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле.


Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.


След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.


Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. От ведомството припомнят, че опазването на общественото здраве, и в частност - детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.


Употребата на наргиле се превръща в тенденция сред младежите, които са убедени, че то е почти безвредно, а контролът в заведенията и магазини за наргиле е слаб.


Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари, посочи пулмологът д-р София Ангелова по Bulgaria ON AIR.


Преди дни убийство на 11-годишно момиче потресе Бургас. Основен заподозрян за убийството е момче на 15 години. Двамата се скарали за това къде да пушат наргиле.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за