16.08.2017 18:08

Аматьори с връзки в новия борд на техпарка

Видян 2349 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аматьори с връзки ще вземат солидни възнаграждения като нов борд на София техпарк. Многострадалният комплекс непрекъснато сменя ръководствата си. Последното, назначено от служебното правителство, поради професионалния си характер, явно не се вписва в критериите на властта. Всичко това разкрива Капитал. Интересно е, че бордът е сменен в разрез с думите на неговия собствен принципал - икономическият министър. Което означава, че някой друг реално управлява и тази институция. Ето как:Седмица след като министърът на икономиката заяви пред "Капитал", че ръководството на "София тех парк" няма да бъде променяно засега (четете интервю с него в новия брой на седмичника), бордът на директорите на държавното дружество е бил сменен. На заседание на борда в сряда са били освободени Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов. Кои са новите звезди?


Живка Такева е дъщеря на дългогодишния председател на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя е и зам.- областен управител на София-град, въпреки липсата на квалификация и за тази позиция. Според сайта на областната управа тя е магистър по " Стопанско управление " от Лесотехническия университет и е специализирала "Управление на предприятията" и "Инженерна педагогика". Нито тази част от биографията й, нито сертификатите за управление на европейски фондове, миналото й като главен експерт в дирекция "Култура" към СО или магистратурата от УНИБИТ по "Национална сигурност: духовенство и лидерство", говорят защо тя е избрана в съвета на тех парка.


Проф. Николай Андреев е председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ, физик по образование, бивш посланик в Ливан и агент на Военното разузнаване от 70-те години на миналия век. До миналата година е бил в борда на друго държавно дружество - "Ел Би Булгарикум".


Тодор Ангелов до момента е бил директор на дирекция "Административно-правно обслужване" към Министерството на туризма. Преди това е бил юрисконсулт към НОИ и към Столичната община.


Нито едно от новите назначения няма профила, който би трябвало да се търси за бъдещето на проекта "София тех парк" - връзка с науката, новите технологии и фирмите с развойна дейност. Така Емил Караниколов потвърждава тенденцията, която се наблюдаваше и при предишния министър Божидар Лукарски за назначения по партийна и друга съобразност, а не спрямо целите на тех парка.


Освободените Ненчев, Стефанов и Караиванов бяха назначени малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет, избран от президента Румен Радев. Тогавашният министър Теодор Седларски замени с тях предишното ръководство, назначено от Божидар Лукарски, като заяви, че "София тех парк" има нужда от хора, които разбират от проектно финансиране, от финансово управление на проект". 


Новите назначения са озадачаващи не по-малко от тези на Лукарски преди време. Тогава в борда влязоха главният счетоводител на фалиралата "Балкан", главният секретар на СДС и бивш ръководител в изпълнителната агенция ФАР, замесена в скандал с нагласени за нейни фирми обществени поръчки на същата агенция.


Резултатите от този "звезден екип" бяха ясни. "София тех парк" загуби първоначалната си идея за развитие още в началото на управлението на Лукарски, когато новото ръководство, назначено от него, започна да разглежда парка като "касичка" и като възможност за развитие на строителни предприемачи, не на развойна дейност.


Малка, но важна промяна например беше превръщането на задължението компаниите в парка да имат поне 30% развойна дейност в изискване поне 30% от компаниите да са с такава дейност. Така строителните предприемачи получиха отворена врата за новите терени и сделките не закъсняха.


Първата от тях беше скандална и беше сключена от "Фраксинус инвестмънт" на спрягания за близък до Лукарски Ясен Игнатов, който спечели предизвестен търг с ниска цена и ден по-късно продаде дружеството си.


В същото време идеята за опитен управляващ, който има опит в развиването на технологични паркове, потъна съвсем. Поръчката за управление на стартъп инкубатора потъна в недомислици и липсата на интерес логично накрая я уби. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се