Свързани новини

10.08.2017 11:07

Рискът от модерно робство в България е сред най-големите в ЕС

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е сред петте държави в Европейския съюз, в които рискът от робство е най-голям. Това показва Индексът на модерното робство (MSI), изготвен за втора година от консултантската компания Verisk Maplecroft. Другите четири страни са Румъния, Гърция, Италия и Кипър – все ключови входни точки за имигранти, които пък са най-уязвими към експлоатация.

Европейският съюз е регионът в света, където случаите на т. нар. съвременно робство са се увеличили най-много през тази година. Причината е притокът на повече от 100 000 мигранти, много от които са изключително уязвими за експлоатация, отбелязаха анализатори от Вериск Мейпълкрофт (Verisk Maplecroft), цитирани от Ройтерс.

Изследването оценява 198 държави, като прави своята оценка на риска на база законите в страната, ефективността на тяхното прилагане, тежестта на извършваните нарушения. На тази база индексът показва, че при три четвърти от страните в Блока рискът от т.нар. модерно робство (работа почти без пари, срещу храна или по принуда) се увеличава.


Най-много се влошава положението в Румъния. Страната се е сринала от 56-о на 66-о място в света. Заедно с Италия, това са двете държави, където са докладвани най-много нарушения в ЕС на правата на работниците, включително тежки форми на принудителен труд като робство и трафик на хора.

Според Международната организация по миграция през 2017 г. над 100 000 мигранти са влезли в Европа по море, 85% от които са разтоварени в Италия. Пристиганията в Гърция са намалели драстично след подписването на Споразумението за бежанците между ЕС и Турция, но страната, която е спаднала със 17 места в индекса, е домакин на значителен брой мигранти и остава ключова дестинация за трафик на хора.


Източник: Economic.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни