Свързани новини

10.08.2017 09:58

Такса „празен стол” била нормална ресторантска практика, твърди управителят на созополското заведение

Видян 2220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Таксата „празен стол” в созополското заведение, в което лично премиерът Бойко Борисов разпореди проверка, е единичен случай, породен от черезвичайно обстоятелство. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV управителят на заведението в Созопол, взело такса „празен стол” на клиенти. По думите му таксата не е начислена като урок или наказание за клиентите, а е нормална ресторантска практика по света, която той уточни, че не харесва.

„Бяхме предизвикани. Взехме грешно решение да приложим нормална ресторантска практика, която аз не одобрявам”, каза Тони Матеев.

„Когато приемаме резервации, уточняваме бройката хора, които ще дойдат. Хубаво е коректност да има от двете страни. Редно е, когато ще идват по-малко хора, да ни уведомят”,  отбеляза Матеев.

„Трудно е, сезонът е много къс. Събота вечер за нас е пик, а ресторантът е пълен догоре, имахме над 120 гости, а дадена група хора ангажира повече места, отколкото използва”, изтъкна управителят.

„Хотелиерите и ресторантьорите работим един месец в сезона, в който имаме 4 уикенда и за нас тези 4 съботи са от жизнено значение”, изтъкна той.

„Вие можете да резервирате нашето заведение, да дойдете сама и да изпиете едно кафе. Ние как трябва да постъпим в този случай”, попита той кореспондента на bTV в региона.

Управителят подчерта, че парите на гостите не са усвоени и в случая е имало лоша комуникация.  По думите му клиентите са имали арогантно и неприятно отношение.

 Натрупало се е напрежение, а сервитьорът на заведението е отказал да обслужва въпросната компания. Всички сме реагирали по-емоционално, заключи Матеев.

Той призна, че в услугите, които предлага заведението, такса „празен стол” няма.

„Работим със софтуер, който дава възможност за свободен код – например някой клиент иска допълнително сос и в програмата може да бъде изписано”, заяви Тони Матеев.

Управителят призна, че ако премиерът Бойко Борисов лично отиде с компания и заеме всички столове на масата, не биха го таксували за празните столове, но пък уточни, че министър-председателят не би бил по-специален клиент.

„Отношението ни е еднакво към всички наши гости”, увери той.


 


 Министърът на туризма Николина Ангелкова определи пред Нова тв таксата като недопустима.



   "За мен е учудващо и като потребител, и като министър как може да се начислява подобна такса. Това са рискове, които трябва да се калкулират. Това е неприятна и лоша практика за имиджа на българския туризъм и ние ще бъдем безкомпромисни към всяко едно нарушение, независимо дали то се случва за първи път”, категорична бе министърката.

 Ангелкова обясни, че още снощи е била извършена проверка.

   Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че на ресторанта ще бъде наложена санкция.

   "Санкция ще има по Закона за туризма за това, че без да е отразено в менюто, се начислява такава услуга и на потребителя се представя документ с цел той да извърши плащане. Тъй като в него е вписана услуга, която не се предлага в менюто, това само по себе си е нарушение”, обясни Маргаритов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей