Свързани новини

08.08.2017 16:41

Главчев се срещна с шефа на македонския парламент

Видян 1328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, предаде КРОСС. На 8 и 9 август председателят на българския парламент е на двудневно посещение в Македония.


България и Македония направиха заедно исторически стъпка напред с подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, е общото мнение на председателите на двете законодателни институции. С този акт двете страни дават началото на нов етап в изграждането на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности, бе подчертано на срещата.


Председателят на Народното събрание отбеляза, че договорът ще даде нов тласък на сътрудничеството и приятелството между България и Македония във всички области и изрази надежда парламентите на двете страни да допринесат за това. Сега е ред на двата парламента да потвърдят и продължат това, което направиха нашите правителства, добави Димитър Главчев. Той припомни, че на 27 юли 2017 г. Народното събрание прие единодушно декларация в подкрепа на подписването на договора и по този начин българският парламент потвърди широкия политически консенсус и категоричната подкрепа за отварянето на нова страница в отношенията между България и Македония. Задълбочаването на двустранните отношения и преките контакти в различни области е желанието на нашите граждани и ние, политиците, трябва да изпълним това тяхно желание, подчерта председателят на Народното събрание.


България последователно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония, декларира Димитър Главчев. Той подчерта, че сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в началото на следващата година ще бъде интеграцията на страните от Западните Балкани.


Председателят на Събранието на Република Македония Талат Джафери благодари за подкрепата на България в реализирането на външнополитическите цели на Македония - членството в НАТО и ЕС. Според него продължаването на преките контакти между представители на двете страни във всички сфери е най-добрият начин за задълбочаване и развитие на приятелските отношения.


Важна роля в процеса на оформяне и институционализиране на двустранното сътрудничество имат законодателните институции на България и Македония, подчерта Талат Джафери.


Председателят на Народното събрание Димитър Главчев покани председателя на Събранието на Република Македония да присъства на ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България в Народното събрание.


По-късно Димитър Главчев разговаря с министър-председателя на Македония Зоран Заев. Македонският премиер оцени високо визитата на председателя на Народното събрание, която е броени дни след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му документът е доказателство, че нашето приятелство е истинско. Ние го подписахме, нека сега да дадем душа на договора, така че и хората да го почувстват, призова той.


Министър-председателят на Македония благодари на България за нейната последователна позиция и помощ за европейската интеграция на Македония. Той отбеляза, че много европейски страни са поздравили България и Македония за сключването на договора и посочи, че това е добър знак към партньорите в Европа.


С подписването на договора беше написана нова страница в отношенията между нашите две страни, подчерта на срещата Димитър Главчев. Ние вървим в правилната посока, добави той.


На срещите в македонската столица беше изразена и благодарност за оказаната от България помощ при гасенето на пожари в близост до Скопие. Огнената стихия доведе до обявяване на бедствено положение.


По-късно председателят на Народното събрание ще посети Бигорския манастир и ще се срещне с архимандрит Партений.


На 9 август 2017 г. в Охрид Димитър Главчев ще разговаря с кмета на града и ще поднесе цветя на паметната плоча на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни