Свързани новини

08.08.2017 13:57

Последно: Заповедта за Калиакра ще продължава да действа

Видян 1554 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След порои от думи и промени в мнението на кабинета по 2 пъти на ден, и след изясняването, че отменянето на заповедта за строителство край Калиакра ще бъде в полза на депутата от ГЕРБ със суджуците, последно засега правителството се връща на първата си позиция и ще изпълнява европейските разпоредби. Заради една от тях от 2011 г., при кабинета ББ1, страната ни е заплашена от санкции в размер на десетки милиони евро, тъй като не я изпълнява, а позволява строителство на ВЕИ и голф игрища в забранена територия. Заповедта за защитената зона Комплекс Калиакра ще продължава да действа до прецизирането на нова. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде Фокус.


 „Балансът трябва да бъде между интересите на околната среда, местното развитие, собствениците на земи. Този баланс не се намира лесно. Дълбоко убедени сме, че трябва да го намерим. Гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със стоици милиони за дейности, които не са навременни, но за които сме осъдени. Основният проблем е Планът за управление на защитената зона „Калиакра“, в който се сблъскват редица интереси. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко подкрепи, които да се занимаят с казусите. Ще има представители на всички заинтересовани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този план не може да дебалансира в каквато и да е посока“, заяви Димов.


По думите му в момента няма процедура, по която да работят по намаляване или увеличаване на зоната Натура. „Тя е процес, който се е случил преди 10 години. Две години и половина до момента се работи този план, а не оттук нататък. Разумно дълго в никакъв случай не означава този период. Когато говорите за кадастъра, вчера изпратихме информация за имотите. Една от договорките с ЕК е, че ще трябва да бъде направен преглед в този район и да се види дали ще има допуснати грешки“, допълни той. Според него едва тогава може да се говори за компенсации. „Заповедта продължава да действа до прецизирането на нова, която да бъде координирана, за да отговорим точно на решенията на съда. След това тази заповед ще бъде координирана и с Брюксел и тогава ще отменя сега действащата. Заповедта не касае акваторията на Черно море. Тази седмица ще бъда в Каварна, за да говорим на тази тема. Основният проблем е Планът за управление, който трябва да бъде изработен с местните граждани, браншовите организации и респективно да бъде защитен и законът“, подчерта Димов. Той добави, че в рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория. Министър Димов не пожела да коментира наложеното от президента Румен Радев вето върху Закона за опазване на околната среда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови