Свързани новини

08.08.2017 12:34

Борисов: Трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма, заяви премиерът Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни.
„Надявам се конструктивно и бързо да намерим решение. Разговарял съм с тримата кметове, общински съвети, представители на различни гилдии.
За мен не е безразлично, когато трима кметове (на Балчик, Каварна и Шабла), заедно със своите съветници, се направят, че този проблем го няма.

Помолих всички страни да се върнем стъпка назад и да проведем днешния разговор. Затова казах, че спираме за един или два дни заповедта (за защитена зона Калиакра - б.р.), да се съберем и да кажем дали този текст става или не става“, заяви Бойко Борисов по време на срещата с всички засегнати страни по казуса.

Той подчерта, че Брюксел очаква да консултират текстовете по заповедта, така че да мине възможно най-бързо.

„Ние сме осъдени и минимумът, който трябва да се приеме са тези осъдителни точки. Къде бъркам? От едната страна има едни интереси, от другата други. Всички тези хора там са със своя бизнес и поминък. Нещата тръгват още от 2001 г. сигурно. Ще загубим много време и няма да стигнем до никъде, ако се връщаме в миналото“, добави премиерът.

Той обясни, че трябва да се реши какъв да е текстът на заповедта, в противен случай решението е по 20 000 евро на ден.

„Стига с тези обиди. Какво ли не чух. Благодаря ви, че сте тук. Планът е дълъг и може много да се говори и да се мисли. От БАН имат и желанието за този диалог“, каза още Бойко Борисов.

  Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ от петък трябва да започне да се разглежда, каза още Бойко Борисов.


  „Моля кметовете да осигурят необходимото. Колегите от БАН сутринта дори не искаха да идват. Ще ви се осигури всичко необходимо да отидете да убедите хората, че идвате да разговаряте, да приемате, да свършите работата си. Заповедта със своето действие действа, за да не се налагат санкции, а Планът за управление, за който става въпрос, от петък почвате да го разглеждате. За рибарите се разбрахме – ще правим нова среща, на която ще каним и рибари, рапанджии, мидари, и без неправителствените организации не правим нищо. Ще видим къде може на морето“, заяви Борисов. Той възложи на министъра на околната среда с работните групи бързо за изпълнят текстовете на законите и това, което са взели като решение.



„На терен да не се получава това да я получават заповедта от София. Отивате в Несебър, Бургас, Созопол или там, където са тези зони една по една, събирате хората, обсъждате, правите, подписваш заповедта. Разчитам на кметовете, че повече такива неща няма да има. Идват, говорят, приказвате си, спорите си, ходите на нивата, виждате я, връщате се, нанасяте я. Да, тежък процес е, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат“, каза Борисов.


Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура 2000, а в начина, по който са определяни границите на земите, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на срещата.

„Трябва да е ясно, че всички страни в този разговор защитават легитимни обществени интереси. Тяхното мнение е важно, за да намерим устойчиво решение. Благодаря на всички, които дойдоха днес. Давам си сметка, че ще има работещо решение, когато се съхранява природата по европейски и български начин", заяви още той.

По думите на Думов трябва да е ясно, че планът за управление не е нещо, което измисля министър. „То е резултат от сериозни усилия, които трябва да бъдат общи. Искам да направим нещо трайно и работещо, а не нещо, за което хората ще спорят с години. Отмяната на тази заповед носи след себе си риск“, подчерта той.
Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху