Свързани новини

08.08.2017 11:45

Екоорганизации поискаха оставката на Нено Димов

Видян 1134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В деня, в който всички заинтересовани страни трябва да обсъждат дейностите в защитена зона „Калиакра” Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поиска оставката на министъра на околната среда Нено Димов. Позицията не е подкрепена от Българското дружество за защита на птиците.


След заповед на Димов за ограничаване на дейностите в зона „Калиакра” жителите на Каварна, Шабла и Балчик излязоха на протести, разтревожени, че ще загубят поминъка си. По-късно стана ясно, че стопанската дейност се ограничава само на земи, които така или иначе са неплодородни. Премиерът Борисов обяви, че ще се търси изгоден за всички вариант, в който да не се стигне до европейски санкции за България, но и да няма фалирали земеделци.


Природозащитниците изразяват солидарността си с хората, които били разтревожени „в следствие на криза, генерирана от екоминистерството”. „Освен тежка некадърност, тук прозира и явна злонамереност”, пише в писмото.


В дъното на проблема със зона „Калиакра” е процедура срещу България започнала заради голф игрище и ветрогенератори (а не земеделие или риболов), които в крайна сметка бяха спасени. Разследване на „Биволъ” свърза част от засегнатите от забраната земи с едри бизнесмени.


„Проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не и в Натура, а в начина, по който са определяни границите на земите и в липсата на работещи механизми през годините“, заяви днес Димов на срещата в Министерски съвет, на която не дойдоха всички поканени собственици.


Тезата, че заради грешки при определянето на границите на „Натура 2000” преди повече от 10 години сега страдат земеделци, беше лансирана от министъра и вчера в студиото на „Тази сутрин”. В тази посока е и разследването, започнато от прокуратурата.


„Не виждам никакъв проблем държавата да извършва екологични действия на собствените си терени, защото в момента тя е поела ангажимент от 10-12 години назад, че ще извърши определени екологични дейности, но не върху собствените си терени, а върху тези на реалните собственици, което само по себе си е антиконституционно. Все пак в България частната собственост е неприкосновена и никой няма право, дори държавата, да се разпорежда с чужда частна собственост. Има механизми, които са много елементарни – просто се заменят тези имоти, които попадат в зоните, с други равностойни”, каза пред „Фокус” Виктор Лучиянов от „Да спасим Крайморска Добруджа”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.