Свързани новини

07.08.2017 13:34

Разследват 62 млн. кредит за Гергов от държавната банка

Видян 3030 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Правораздавателните органи вече разследват огромния кредит, отпуснат от държавната Българска банка за развитие за фирмите на Георги Гергов по решение на кабинета Борисов 2 в оставка. Съобщението е на Николай Стайков от Антикорупционния фонд пред Евроком. Причината е нарушението на правилника на банката, финансирана от джоба на данъкоплатеца, тъй като той забранява отпускане на средства на политически дейци. А при отпускането на кредита Гергов е член на висшия орган на БСП - Изпълнителното бюро. 19 минути вече описа преди повече от 3 месеца скандалния кредит, който може да се тълкува и като подкуп за обещаната от Гергов по негови признания коалиция на БСП с ГЕРБ след изборите напролет, за която той лобирал:


"По решение на Борисов 2 държавната банка за развитие, издържана от хазната – т.е. от нашия джоб, даде 31,8 млн. евро или 62,19 млн. лв. на Георги Гергов, за да на фалира, в добавка към 49,63% от Пловдивския панаир – дялове на общините Варна и Пловдив, управлявани от ГЕРБ. Какво е обещал насреща всеки може да се сети... Ето и хронологията от сайта Студия Трансмедия:


„Юли 2016 г., Борисов 2 одобрява предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски държавата да се раздели окончателно със собствеността си в Пловдивския панаир. Получатели на дела от 49.63% са общините Пловдив и Варна. Малко парадоксално Варна получава по-голямата част – 29%, а 20.63% от капитала на дружеството остават за Пловдив. Официалните мотиви са, че към държавния дял няма интерес. В началото на 2013 г. дружеството беше извадено от Борисов 1 от забранителния списък за приватизация и се планираше дела от 49% на Министерството на икономиката да бъде продаден през борсата. Оценка на Агенцията за приватизация показва, че държавният дял струва минимум 70 млн. лв.


Август 2016 г., ОС в Пловдив и кметът Тотев (малко по-късно ще стане обвиняем) отказват да одобрят сделката, за разлика от общинарите във Варна, които гласуват "за" сделката на фона на становище на кмета Иван Портних.  


Декември 2016 г. Държавата продължава подкрепата си за Георги Гергов. ББР отпуска заем от 31.8 млн. евро. на Международен панаир Пловдив. Сумата е съставена от няколко транша. Първият е от 13 млн. евро и  е предназначен за цялостно рефинансиране на задълженията на Панаира към Уникредит Булбанк по договор за комбиниран банков кредит от 10 юни 2010 г. Други 12 млн. евро от втория транш са отново за рефинансиране – по инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, сключен на 30 септември 2014 г. Според вписания в Търговския регистър залог върху Международен панаир Пловдив АД 6.8 млн.евро от кредита от ББР са за новосъздадената му компания Слънчев ден резиденс за завършване строителството на апартаментните хотели Вероника и Мираж


Януари 2017 г. Гергов продължава със серията прекредитирания, използвайки като основа за обезпечения Панаира, в който е съдружник с Община Варна и (все още) с Министерството на икономиката. Новорегистрирано дъщерно дружество на Панаира – Парк-хотел Санкт Петербург инвест получава 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д. Това е банката на Фуат Гювен, която е известна като мястото, където Движението за права и свободи държи на депозит средствата от държавната си субсидия.


Април 2017 г. 8 месеца, след като отказа, общинския съвет в Пловдив внезапно промени мнението си и одобри сделката. Така Панаирът стана собственост на Георги Гергов 51%, Община Варна 29% и Община Пловдив 20%.


Април 2017 г. След излазането на инфо за срещата на Цацаров и С.Дончев в ЦУМ на Гергов ИК на ГЕРБ нарежда на кметовете на Пловдив и Варна Иван Тотев и Иван Портних, както и на общинските съветници да отменят решението за приемане на държавните акции от Панаира, които преди това е поискала да бъдат дадени, заради „запазване на името и честта на партията”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева