Свързани новини

04.08.2017 16:45

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Балчик

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До напрежение се стигна по време на протеста в Балчик срещу заповедта на Министерството на околната среда и водите, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство на имотите, които попадат в зона Натура 2000.


Протестът започна сутринта и продължава до следобяд. Протестиращите блокираха сградата на общината в Балчик и се стигна до сблъсък между служителите на реда и недоволстващите граждани, предава „Фокус".


Според свидетели от протестиращите има и пострадали.


„Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози", заяви единият от протестиращите Виктор Лучанов.


По думите му са пострадали две жени и един мъж.


На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик. Протестът продължава и в момента. Виктор Лучанов заяви, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра".


На страната на протестиращите е и кметът на Каварна Нина Ставрева.


„Община Каварна е направила много срещи с жители по повод заповедта, налагаща забрани за земеделие и строителство в района", обяви Ставрева.


Морската община е получила писмо от Министерството на околната среда и водите, с което е уведомена за заповедта от 27 юли тази година. По думите на Нина Ставрева хората са много притеснени от последствията на тази заповед.


„Разбира се, не мога да скрия, че съм благодарна на екоминистъра Нено Димов за положените усилия да не се разрушава вече построеното върху въпросните земи. Това не е малко в никакъв случай, но не е достатъчно, защото хората тук наистина се борят за поминъка си, който може да бъде отнет или ограничен", каза Нина Ставрева. Тя определи днешния протест на гражданите като „сериозен". Пред протестиращите кметът на морската община е заявила, че администрацията е за спазване на европейското законодателство, за намиране на баланс между природата и хората, но този баланс не бива да е за сметка на гражданите.


Според Нина Ставрева е недопустимо в най-бедната страна на ЕС и то в регион, който се обезлюдява масово поради невъзможността за поминък, да се отнема възможността на хората за физическо оцеляване.


С новите забрани се засягат три сфери на работа, според Ставрева - земеделие, туризъм и рибарство, а именно това са секторите, които осигуряват поминъка на каварненци и жителите на Приморска Добруджа.


"Желанието на местната администрацията и на хората от района е да бъде направена международна експертиза, да бъдат проведени срещи по проблемите и реални във времето дискусии преди да бъдат взети подобни ограничителни решения", каза кметът на Каварна.


Нина Ставрева съобщи, че протестът продължава утре на общинския път от село Българево в посока нос Калиакра.


"Обявеното за днес обсъждане на проекта за Интегриран план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра" в Каварна не се е състояло", посочи кметът на морския град.


„Не може със заповед за статут на защитена зона по НАТУРА 2000 „Комплекс Калиакра" да се превърне в национален резерват". Това заяви пък кметът на Община Балчик Николай. Той допълни, че малка част от територията на община Балчик попада в защитена зона „Комплекс Калиакра", но това се отразява не тези, които имат имоти там.


„Фактически с тази заповед се прекратява всяка човешка дейност на територията на защитената зона, което не е забранено според правилата на НАТУРА 2000. Надяваме се, че това ще бъде променено в този правилник за управление. Не може мерките да са толкова строги и рестриктивни", каза още кметът на Община Балчик Николай Ангелов.


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и