Свързани новини

03.08.2017 13:08

Тръмп предложи закриване на програмата за Зелена карта

Видян 1026 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ предложи закон за намаляване наполовина на законната имиграция в страната в следващите 10 години, според който се закрива лотарията за получаване на т.нар. Зелена карта за престой и работа, както и драстично се ограничава възможността американски граждани да изтеглят при себе си членове на семейството, пише dnevnik.bg.


Планът, ако бъде одобрен, ще доведе до най-мащабните от десетилетия насам промени в системата за законно имигриране в Америка. Това е и поредната инициатива на Доналд Тръмп да ограничи идването на хора от цял свят в САЩ. Президентът и двамата сенатори Дейвид Пердю и Том Котън, подготвили проекта, предлагат да се въведе съревнователен процес, при който повече шансове да имат имигранти, владеещи английски език, имащи добро образование, способни финансово да издържат себе си и семейството си и притежаващи "професионални навици, необходими за американската икономика". Освен това значение ще има дали са им направени предложения за добре платена работа, на каква възраст са и дали могат да покажат някакви постижения и предприемчивост.


Повече от 1 милион души получават всяка година право за законен престой. Предложението е техният брой да бъде съкратен с 41% още в първата година на действие на новия закон и с 50% десет години по-късно. Това намаление ще дойде основно чрез орязване на възможностите вече законно пребиваващите да изтеглят при себе си роднини. Броят на имигрантите, допускани на базата на професионалните си умения, ще остане почти непроменен на ниво от около 140 000 души годишно.


Критици на инициативата на Тръмп казват, че премахването ѝ ще затвори достъпа на нискоквалифицирани работници, от които има нужда икономиката. Освен това се разпалва дебат за това дали идващите от чужбина не подбиват заплатите на самите американци, на какво трябва да стъпи икономическият растеж и каква е националната идентичност.


Поддръжниците на промяната казват, че страната е приела прекалено дълго е приемала хора почти без професионални умения и че американските семейства заслужават имиграционна система, която е по-честна спрямо данъкоплатците и поставя на първо място техните нужди и Америка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!