Свързани новини

02.08.2017 12:55

Пламен Георгиев ще оглави новата свръхкомисия Антикорупция

Видян 1367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съставът на новия орган е изключително важен заради огромните правомощия, които му се дават, пише capital.bg.


Първият председател на новата, свръховластена с правомощия комисия "Антикорупция" (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), може да бъде сегашният председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, а сегашните членове на КОНПИ ще попълнят първия състав на новия суперорган. Те ще изпълняват функциите си докато парламентът избере нов състав на комисия "Антикорупция", като всички новоизбрани трябва да встъпят в длъжност едновременно. Много е вероятно това да продължи до изтичане на сегашния мандат на КОНПИ, което ще стане на 1 март 2018 г. Същевременно всички сегашни членове на КОНПИ с председателя й и зам.-председателя разполагат с изрична законова възможност да бъдат преизбрани в новата комисия.


Всичко това става ще се случи, ако бъде приет дългоочакваният проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който в понеделник вечерта бе публикуван на сайта на Министерството на правосъдието. Очевидно правосъдният министър Цецка Цачева е държала да изпълни обещанието си, че ще внесе проекта до края на юли, пък макар това да стане в последния ден на месеца.


Новата комисия ще има изключително сериозни механизми и ресурси за намеса в личния живот на гражданите, за проверки на имуществото им, проследяване със СРС, искане за налагане на запори и възбрани, предявяване на искове за отнемане на имущество, предложения за санкции и уволнение от държавни постове, сигнали до прокуратурата и т. н. Комисията ще може да работи и с доброволни сътрудници, чиято самоличност ще се пази в тайна. Но как точно ще се организира тази дейност и за какво ще служат сътрудниците, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, ръководител на работната група по законопроекта, не беше в състояние да отговори във вторник - това щяло да бъде решено с правилник към закона.


Мандатът на комисията "Антикорупция" ще е шест години и започва да тече от датата на попълване на състава й. Законопроектът предвижда изборът на новия председател да стане до един месец след влизане на закона в сила, а съставът на комисията - до два месеца. Всички встъпват в длъжност едновременно, а дотогава заварените членове на КОНПИ осъществяват дейността по закона.


Източник: capital.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец