Свързани новини

01.08.2017 16:32

Борисов: От войни докарахме Балканите до най-изостаналото място на Европа

Видян 1885 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Празниците са общи, защо да не ги празнуваме заедно, да се бием ли, от войните ги докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония, предаде Фокус.



„Имаме рядък исторически шанс в две посоки - Берлинският процес за възстановяване, укрепване, присъединяване на Балканите и Българското председателство, което дава възможност Черноморската и Дунавската стратегия да се поставят на видимо място. На вниманието на ЕС вече стоят Балканите“, отбеляза Борисов.



„Договор нямаше да се подпише, ако не беше куражът на колегата Заев. За нас този договор е пожелателен, важен, даващ тон пред Европа за това, че можем да бъдем действително добросъседи. А колегите трябва много усилено и бързо да вървят по-пътя на ЕС и НАТО. Аз мога да кажа за България – всичко хубаво се е случило, от както сме в ЕС. Мога да пожелая на Република Македония и на македонските граждани бързо да влязат в голямото европейско семейство. За нас, за България, друга алтернатива не виждам. По-хубаво от ЕС няма, това мога да го твърдя със сигурност. А и гледам и младите хора къде отиват – ако отиват на Изток, ще обърнем и ние на изток. Отиват на Задпад, това е мястото“, коментира той.



В отговор на въпрос във връзка с общото празнуване на празници от двете страни, той подчерта: „Празниците са общи, защо да не ги празнуваме заедно? Да се сбием ли? Това години наред сме го правили и сме се били, защото всички сме велики – Велика България, Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Македония. Всички сме велики и от войните ги докарахме Балканите да са най-бедното и най-изостаналото място на Европа. Ако искате да се върнем назад? Ние с колегата искаме да вървим напред и да достигнем равнищата на Германия, Австрия, Холандия, Франция, там искаме да отидем. Това е празник, който и ние обичаме, извинявайте, че го празнуваме“.


"Решихме да гледаме напред, убеден съм, че след 10 години резултатите от Договора за добросъседство ще бъдат видими за двете държави" каза още премиерът Борисов.



 „Можеше ли да не подпишем такъв договор – можеше. Години наред не е подписан. Затова искам да поздравя на премиера Заев, външните министри и екипите ни работиха няколко месеца изключително активно, за да имаме подписания днес договор с толкова хубавото име - „за добросъседство“, заяви Борисов.

 По-думите му двата подписани меморандума за развитието на железопътните и транспортни връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ, също са изключително важни.

 „Транспортният коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани. Той дава излаз не само по оста север-юг, дава възможност за присъединяване на всяка една страна от Балканите са търгува, да прави бизнес и да развива туризма с другите, това ще бъде изключително важно и за двете стари“, допълни Борисов.

 „Това можеше да го направим и без договор. Този договор има смисъл. Не знам дали за първи път, но между нашите две държави, без ментори и посредници сме стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството е по-важно от всичко останало. Това ни прави силни, независим и значими. Гледайки назад ще се спънеш и ще паднеш, затова ние решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от тази среща ще бъдат видни за двете държави“, каза още българския премиер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец