Свързани новини

28.07.2017 15:07

Събориха паметника пред НДК

Видян 1134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Събориха окончателно паметника „1300 години България” пред НДК. Премахването беше съпроводено от множество протести, подпален кран и повече от месец ремонтни дейности.

След като бяха свалени бронзовите пластики и металните конструкции, днес приключи и демонтажът на бетонните структури. Той се извърши  с хидравлична ножица и водна завеса, както и багер с хидравличен чук.

В началото на другата седмица ще започне и изготвянето на плановете за възстановяването на войнишкия мемориал на I и VI пехотен полк, а преждевременно ще се реши и как точно да бъде запълнено пространството на вече съборения паметник, тъй като временно ще стане част от парка на НДК.


Още при откриването на паметника „1300 години България” в документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта. Той така и не е получил Акт 16 от властта преди 1989 г.

През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва на 1 април, строителите бързат. През зимата на 1988 г. ръководството на НДК съобщава, че 8 плочи са паднали, а 16 са се отлепили. Същата година има планове за неговото преоблицоване, но те така и не са осъществени.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк. Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес искате светът да ви обръща внимание

Днес искате светът да ви обръща внимание, да ви