Свързани новини

26.07.2017 12:20

ГЕРБ даде заден за финансирането на магистратите

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Заявяваме категорично, след много задълбочен анализ и разговори с неправителствения сектор, че не е удачно законодателната промяна, за начина, по който се финансира неправителственият сектор в България с фондове от ЕС и от Фондация „Америка за България“, да бъде приета в правната комисия и да бъде подложена на гласуване в пленарна зала. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които ще се гледат на второ четене в правна комисия, предаде Фокус.


„Има повече спекулативно поднасяне на информацията, отколкото нещо, което да бъде разумно и градивно, за това ще оттеглим тези текстове на второ гласуване в комисията, за да се създаде работеща среда във връзка със важните текстове от Закона за съдебната власт. Те са част от мерките от цялостната ни стратегия за Съдебната реформа от януари 2015 година“, обясни той.


    „Заявяваме, че сме „за“ прозрачност в начина на финансиране, но не и "за" ограничаване на всички тези донори, които допринасят, както за образование, така и за култура, гражданско общество и всички останали съсловни организации, които могат да бъдат подпомагани за реализирането на техните проекти“, посочи Цветан Цветанов.

   Проектозаконът предизвика сериозни критики, защото беше припознат от някои активисти като удар по Съюза на съдиите в България, чиито проекти са финансирани от Фондация Америка за България. Формалното обяснение на управляващите беше, че забраната ще укрепи независимостта на магистратите.

В първоначалния си вариант, гласуван на първо четене, забраната се отнасяше за всички външни донори, включително европейските. По препоръка на Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров депутатите от ГЕРБ извадиха от "черния списък" ЕС и Европейското икономически пространство. Така в него останаха организациите от САЩ, които са другият основен донор за професионалните организации и неправителствения сектор.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв