Свързани новини

26.07.2017 10:47

Ненков призна, че 63% от ретранслаторите на спешното не работят

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков видимо се подразни от информацията за 63% неработещи ретранслатори на спешната помощ. Ненков посочи в студиото на тази сутрин на бТВ, че действително е предоставил такава информация на здравния министър проф. Николай Петров, но отбеляза, че документът е част от вътрешната комуникация на МЗ и изрази надежда, че телевизията разполага с него по реда на Закона за достъп до обществена информация.


„Това е ретранслаторна система между големите структури на Спешна помощ. Тя е морално и технически остаряла много, поддръжката е страшно скъпа”, подчерта Ненков и допълни, че този тип връзки не се използва от линейките и даже работещите антени не са в употреба.


Няма опасност от срив на системата на Спешна помощ, подчерта Ненков, след като вчера репортаж на bTV Новините показа, че договорът за основните компоненти от нея е изтекъл.


По думите му трите фирми, които в момента продължават работата си без някой да ги задължава за това, са ангажирани от години. „Тази ситуация с цепка между подписването на договора и обявяването на обществена поръчка се е случвала и в други години, този консорциум е продължавал да поддържа системата. Хората са много отговорни, те са голям бизнес, не са някакви случайници”, заяви Ненков.


По думите му даже и да се стигне до оттегляне, най-лошото, което може да се случи, е спешните адреси да се пишат на ръка, каквато била практиката преди въвеждането на единната система – и когато нямало забавяния в резултат. Връзката с линейките пък била тройно подсигурена.


Зам.-министърът призна, че има забавяне и поръчката е трябвало да бъде пусната „преди пролетта”: „Нашият екип го заварват една купчина бедствия (…) Когато се разбра, че този договор изтича, имаше два варианта – пускаме го на същата цена или се опитваме да постигнем по-ниска”.


Той призна, че се е виждал с „Телелинк”, които в момента поддържат системата и които ще участват в надпреварата, която започва днес. От думите на д-р Ненков стана ясно първо, че са говорили за поддръжката в периода преди избора на нов изпълнител, а след това той посочи, че е обсъждана и ориентировъчна цена за нов договор, като обаче подобни срещи е имало и с „не знам си колко фирми”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец