Свързани новини

24.07.2017 13:05

Член на Бюрото за СРС-та давал информация на обвиняеми

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прокуратурата е предложила на шефа на ДАНС да бъде отнето разрешението за достъп до класифицирана информация на член на Бюрото за контрол на СРС-та.
На 23 май г. в Спецзвеното „Антикорупция” е постъпил сигнал от ДАНС за служебните нарушения на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). На 02 юни на ДАНС е възложена допълнителна проверка по сигнала. След приключването й, на 24 юли преписката е решена по същество от прокурор, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Оттам уточниха, че според закона НБКСРС уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно Специални разузнавателни средства. Всеки може да подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата от нея. Установени са случаи, при които въпросният член на бюрото контактува с подателите на заявления (включително обвиняеми или подсъдими), съветва ги за съдържанието на жалби, а дори и лично изготвя такива или нарежда това на служител от администрацията.

Установено е, че:

- обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, непосредствено след което посетил сградата, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред, а е било изготвено от административния секретар, в служебния й кабинет и на служебния й компютър;

- заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения, е изготвено и входирано по същия начин;

- членът на Бюрото провеждал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях;

- след среща с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка и била осъществена от самия него;

- обвиняем магистрат e бил заведен в НБКСРС лично от този член, за да подаде заявление.

Съгласно закона разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е „надеждно” от гледна точка на сигурността. Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, сочат на нарушения на „установения обществен ред” от страна на този член на НБКСРС и представляват основание за „ненадежност” от гледна точка на сигурността и опазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне относно надеждността му и преценка за отнемане на разрешението му. Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на НБКСРС, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание, заявиха още от прокуратурата.


Източник: дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените