Свързани новини

21.07.2017 14:40

Патриотите предлагат 10-годишна давност за свръхзадлъжнелите

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Председателят на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров заяви, че групата внася закон в синхрон с предизборната им програма – Закон за защита при свръхзадълженост на физически лица, предаде Фокус.

 „Става дума за така наречения частен фалит, по този начин с този закон защитаваме интереса на обикновения човек, на физическото лице, което е задлъжняло, за да не може да бъде ограбвано, а всичко да бъде в рамките на това, което дължи. Правим една защитна фигура, за да може човек, който има дългове да не бъде до края на живота си преследван, тормозен заради тях“, обясни Сидеров.

Народният представител Искрен Веселинов допълни, че това е поредната стъпка на Обединени патриоти в посока премахване на фигурата на вечния длъжник. „Както знаете в предложенията за изменения на ГПК, които „Обединени патриоти“ внесохме, въвеждаме една абсолютна давност от 10 години за всякакъв вид задължения. Това беше подкрепено на първо четене в зала и очакваме да бъде подкрепено и на второ“.

По думите му като продължение на тези тема, решаваща въпроса е предложението ни за нов Закон за защита при свръхзадълженост на физически лица.

 „Имаше едно подобно предложение, внесено в миналия мандат, но не стигна до зала. България е една от трите държави в ЕС, в които няма такъв закон. Тоест физическото лице, което не може да обслужва кредите си, няма възможност чрез съдебна защита да направи нормална рамка за живота си, която да удовлетворява и кредиторите и него“, коментира Веселинов и поясни, че се изключва хипотезата за защита лица, които са недобросъвестни, извършили престъпление, административно нарушение и затова се е получило задължението.


„За да се позове на тази защита, човекът трябва да е работил активно през последните 5 години, което е защита от практиката на фиктивни лица да се прехвърлят фирми със задължения, от чието име се теглят кредите. Защитата, която предвижда настоящият законопроект, е за срок от 10 години. От този момент ще спрат да текат всички лихви, неустойки, които биха могли да бъдат предявени от кредиторите“, каза още той.


Искрен Веселинов поясни, че се разтоварва длъжникът от лавионообразно нарастване на дълга.


„Сега едно лице, което например е закупило апартамент и на третата година след като е плащало само реално лихви, главницата не е намаляла, на третата година от обслужването на кредита, ако то остане без работа, в един момент ще дължи много повече отколкото е взело, въпреки, че три или четири години е плащало. Този законопроект регулира това. Въвели сме горна граница от 150 000 лв. за кредитите, които по този начин ще могат да бъдат погасени. Смятаме, че това е сумата, нужна за покупка на средно голям апартамент. Това е защита на средния българин, а не на кредитния милионер“, поясни той.

На въпрос ще могат ли по този начин да се погасяват глоби, санкции на граждани, наложени от съответна община или от държавата, Веселинов коментира: „Публичните вземания отстояват дължими, тъй като те са функция на недобросъвестно поведение“.

Патриотите уточниха, че всичко това се отнася само за частно-правните задължения и вземания, не и за публичните.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови