Свързани новини

20.07.2017 16:26

Кризата между Германия и Турция ескалира

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Германските власти не виждат достатъчни гаранции за безопасността на гражданите и за сигурността на инвестициите в Турция. Това стана ясно от изявление на външния министър  Зигмар Габриел по повод арестите на лица с германски паспорти в южната ни съседка.

По думите на Габриел подобна съдба би могъл да има всеки, намиращ се на територията на Турция: „Най-абсурдното е възможно: ходиш в Турция от години, имаш приятели и познати, които са подозирани за връзки с движението на Гюлен и изведнъж ставаш поддръжник на тероризма. Посещаваш хотел на такъв човек или културно събитие и напълно, напълно невинен, ставаш „свързан”. Затова са обновените съвети към пътуващите в Турция германски граждани”.

Хората, които пътуват за Турция по лични причини или по бизнес, са призовани да бъдат по-бдителни. Те би трябвало да се регистрират в германските консулства или в посолството, дори при кратки посещения, се казва в предупреждението на министерството на външните работи на Германия.


 В дипломатическите кръгове в Берлин все повече се затвърждава убеждението, че турските власти арестуват граждани на Германия, за да ги използват като заложници, пише националният ежедневник Die Welt.

Конкретните цели на Анкара са да принуди правителството на ФРГ да й предаде турските граждани, получили убежище в Германия след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Съответната теза е подкрепена от представители в Министерството на външните работи в Берлин, споделили мнението си пред местни медии при условие на анонимност.

Миналата седмица държавният глава Реджеп Тайип Ердоган дискретно е предложил на федералното правителство да освободи арестувания германски журналист Дениз Юджел срещу двама бивши генерали от Въоръжените сили на Турция, предаде Фокус. „Разбира се, такава сделка не бихме могли да си позволим“, заяви говорител на Министерството на външните работи на Германия.

Освен Юджел, в турски затвор е и активистът за човешки права Петер Щойдтнер, който бе арестуван в района на Истанбул на 5 юли заедно с други правозащитници.


Снимка: News.bg.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог