Свързани новини

19.07.2017 13:37

НС оряза външното финансиране на магистратите

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Парламентът прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) след кратък дебат.

Измененията бяха одобрени със 116 гласа "за", 6 "против" и 52 "въздържали се". Резултатът не беше обявен по парламентарни групи, но миналата седмица от левицата обявиха, че ще гласуват "въздържал се".  

Проектът беше представен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Той потвърди намерението между първо и второ четене да бъде внесено предложение, с което да се даде право на организациите на магистратите да получават финансиране по проекти от Европейския съюз и от държави от Европейското икономическо пространство, без това да могат чужди фондации - американски, руски, арабски.  Това стана след разпореждане на премиера Бойко Борисов, като Кирилов миналата седмица посочи, че депутатите от ГЕРБ ще го изпълнят.
След приемането на проекта на първо четене депутатите решиха, че ще съкратят срока за предложения между първо и второ четене на пет дни, т.е. до 18 ч. на 24 юли. Така той може да бъде приет на второ четене още следващата седмица преди началото на парламентарната ваканция.

По време на краткия дебат изказвания направиха само Георги Марков от ГЕРБ и Павел Шопов от Обединени патриоти. И двамата говориха за най-дискутираната промяна в проекта - забраната за външно финансиране за организациите на магистратите. Марков заяви, че промените в ЗСВ са стъпка към по-голяма независимост на магистрата и каза, че е комплимент за председателя на правната комисия да го сравняват с унгарския премиер Виктор Орбан.

Павел Шопов определи законопроекта като полезен и също изрази тезата, че промените се правят с цел да се ограничи влиянието върху съдебната власт.

Освен забраната за външно финансиране на съсловните организации, срещу която в парламента бяха внесени критични становища, бяха отправени  призиви за отпадане и на други предложения в проекта. Едно от тях, срещу което възразяват от Съюза на съдиите и Асоциацията на прокурорите, е магистратите да декларират членството си в съсловните организации.

От Съюза на юристите пък настояха за отпадане на промяната, която ще забрани на магистратите да участват в сдружения на други юристи.


Източник: Правен свят



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни