Свързани новини

19.07.2017 13:59

Борисов: България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде Фокус.

 По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, коментира Борисов.


 По отношение на европредседателството Борисов заяви, че е един тип координация между 27-те държави в Европейския съюз. Председателството не значи управление на Европейския съюз, което се бърка много често. То дава шанс за решение на много проблеми на Балканите, които стоят от години,  посочи премиерът.

България е завидно стабилна на фона на останалите държави на Балканския полуостров. Политиката ни е на искрено добросъседство, заяви още Борисов.


„Нашите предложния са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желание, това, което е добре за Западните Балкани и разбира се, в интерес на България“, посочи Борисов.

Той уточни, че Берлинският процес касае оста север-юг и шестте държави в Западните Балкани.

Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана. Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8.

Не мога да не съм щастлив, че жп връзката с Македония се осъществява, посочи премиерът. Той съобщи, че в началото на септември ще има съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, на което ще бъдат обсъдени ключови инфраструктурни проекти. На заседанието ще бъде поканен и гръцкия премиер Алексис Ципрас, уточни Борисов.

На Балканите сме малък пазар – 20 млн., но с излизането на Великобритания това дава шанс на Европейския съюз да се обърне насам. Всичко, хубаво, което Господ е сътворил, го има на Балканите – море, реки, планини, каза премиерът. Не бих искал да пропусна и нашите южни съседи Турция.

Процесите там вървят със сила, която трудно можем да си представим. Всеки там има своята истина. Едните казват – те ни гонеха да ни избиват със самолети, другите казват – това е терор, репресия. Ние не можем да се месим, но се опитваме да сме в балансирани отношения. За България споразумението на Европейския съюз с Турция работи добре, а доскоро миграционният натиск беше най-големият страх за България, отбеляза Бойко Борисов.

Той подчерта, че приоритет за страната ни остава изграждането на газовия хъб "Балкан". Преговорите за Брекзит вървят много трудно, не знам дали ще се разберат. Основната ни цел е да запазим правата на българите, които живеят там. Оттам нататък, както винаги при развод, ще стане въпрос за пари. Мисля, че няма да се разберат – става въпрос за много пари и ангажименти. На преговарящите не им завиждам.

Лошото е, че преговорите в най-напредналата, най-кривата част ще се паднат по време на българското председателство. Но знаем, че Господ на силните праща изпитания - предстоят ни тежки решения, подчерта министър-председателят.

България в исторически план е била най-силна с добра дипломация. Там, където има газопровод, магистрали, войни няма. Затова толкова се моля Европейският съюз да задейства Берлинския процес за Балканите, заяви още Борисов.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей