Свързани новини

19.07.2017 11:22

Бивша областна от ГЕРБ на съд заради потопа в село Бисер

Видян 1413 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Районната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова (ГЕРБ) за наводнението в село Бисер.


Тя е обвинена за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г., като областен управител на Хасково, не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия и е нарушила и Закона за водите, в който е регламентирано какво се прави, когато има спор за собственост, съобщиха от прокуратурата.


Вследствие на неизпълнение на горепосочените й нормативно регламентирани задължения, Ирена Узунова е причинила наводнение по непредпазливост (скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново”), и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем души – И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г..


Според обвинителния акт, стената на язовир “Иваново” се е разрушила на 6 февруари 2012 г., около 7,40 часа, в резултат на което огромни маси вода тръгнали към село Бисер. От приливната вълна били повредени повечето от жилищните сгради в селото. Водните маси отнесли животни, различен селскостопански инвентар, голяма част от покъщнината на живущите в селото.


Незабавно на място пристигнали екипи за евакуиране и оказване помощ на пострадалите. За около 30 минути прииждащата вода от язовир „Иваново“ обаче заляла цялото село Бисер.


В обвинителния акт е посочено, че преди и към момента на наводнението между община Харманли и Министерство на отбраната е имало „отрицателен“ спор за собствеността на язовира. Един от парцелите под водоема бил актуван като собственост на Министерството на отбраната, а другите два - на община Харманли.


Водната част на язовир „Иваново“ в основния си дял попадала в имота, собственост на Министерството на отбраната. Въпреки това язовир „Иваново“ не се водел в активите на Министерството на отбраната. Поради неизяснения статут на язовир „Иваново“ на практика водоемът не се стопанисвал и поддържал от никого. В този случай, при такъв спор за собственост, съгласно разпоредбата на чл. 138б от Закона за водите, областният управител на област Хасково Ирена Узунова е трябвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира, което не било сторено.


Узунова обаче не е предприела необходимите мерки за осъществяване на поддръжката и ремонтно-възстановителните работи на язовир „Иваново“, въпреки нормативно предвидените й в Закона за водите задължения за това, с които тя била запозната.


През ноември 2011 г. до нея бил изпратен и сигнал от директора на Гражданска защита – Хасково и от началника на Областното управление по пожарна безопасност -Хасково за това, че състоянието на хидротехническото съоръжение е потенциално опасно, но Ирена Узунова, въпреки че знаела, че язовирът е в предаварийно състояние, не е взела необходимите мерки за осигуряване на технологичната му и конструктивна сигурност.


По делото е била назначена петорна комплексна експертиза, а от заключението стана ясно, че техническото състояние на конструкцията на язовирната стена към момента на аварията е било със сериозни недостатъци, за които в продължение на сравнително дълъг период са постъпвали сигнали.


Разрушаването на стената е било предизвикано от трайно и масивно преливане през нейната корона. Основният изпускател на язовира е бил в трайно неизправно състояние. През последните години не е била провеждана техническа експлоатация на язовирната стена. Не е имало никакви систематични наблюдения на техническото състояние на стената и съоръженията към нея, както и концепцията за адекватни действия и мерки в ситуации с по –интензивни въздействия върху нея.


Неподдържаният преливник и дебелата ледена покривка на язовира, довела до интензивен ледоход и последвало блокиране на преливника, са решаващи фактори, предизвикали рязкото повишаване на водното ниво във водохранилището, преливането над короната на стената и нейното последващо разрушаване.


От извършените по делото 8 съдебно-медицински експертизи става ясно, че смъртта на осемте жертви е настъпила от удавяне. Делото съдържа над 6000 страници или 30 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи.


Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на осем съдебно-медицински експертизи, съдебно-техническа експертиза, петорна комплексна експертиза, компютърно-техническа експертиза. По делото са призовани 73 свидетели.


Очаква се Районният съд в Харманли да насрочи дата за делото.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни