Свързани новини

18.07.2017 14:08

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

Видян 1190 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус, посочва в мотивите си президентът.


Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).


"Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС", изтъква държавният глава в мотивите си.


Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира Конституционния съд като пазител на върховенството на Конституцията, завършва прессъобщението.


Член 85, ал.1, т.9 предвижда задължителна ратификация от Народното събрание на международни договори, които предоставят на Европейския съюз правомощия, произтичащи от Конституцията.


Член 5, ал. 4 от Конституцията на Република България постановява, че международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.


 


Според разпоредбите на чл. 19 законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.


 


Конституционният съд ще трябва да установи дали някои от текстовете на СЕТА, като, например,  възможността чуждестранни инвеститори да съдят държавата пред наднационални арбитражни съдилища, не противоречи на конституционната разпоредба.


 


Искането на българския президент не е прецедент. На 22 февруари 2017 г. 106 френски сенатори сезираха Конституционния съвет (френския аналог на КС) с искане да се произнесе дали СЕТА съответства на Конституцията. Искането бе допуснато до разглеждане, но произнасянето по него се протака, поради смяната на властта във Франция. Новият президент Еманюел Макрон още преди изборите обеща да създаде комисия от експерти, която да оцени СЕТА и да се произнесе в рамките на три месеца. Съставът на комисията бе огласен на 2 юли и тя вече заседава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на