Свързани новини

17.07.2017 11:20

Цяла България ще бъде купена, ако продаваме безконтролно земя, смятат националистите

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Даването на възможност за безконтролна продажба на земеделски земи на чужденци представлява риск за националната сигурност. Това мнение споделят както националистите в парламента, така и браншовата организация на най-мощните земеделци у нас – зърнопроизводителите.


„За нас собствеността на земеделската земя е от стратегическо значение за националната сигурност на България”, подчерта в студиото на Тази сутрин по бТВ председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русанов.


Той призна, че и сегашните ограничения се заобикалят лесно с регистрация на фирма у нас.


 „Не е имало пречка те да инвестират своите капитали в България. Това не се случва, случва се придобиване на земеделска земя, поражда се една зависимост, една съвременна форма на робство срещу по-високи ренти, като така се изнудват земеделските производители”, посочи браншовикът.


Депутатът от „Атака”/„Обединени патриоти” Десислав Чуколов припомни: „Преди няколко месеца руският депутат Толстой доста дебелашка шега си направи за това, че са купили половин България. Всички се възмутиха. Реално половин България може да е купена от Турция от нейни бизнемени. Ако падне това ограничение, какво пречи цяла България да бъде купена?”.


Според него при сегашното равнище на доходите и сегашните цени на земята у нас не може да се иска еднакво лесно да се купуват парцели както в България, така и в богатите западноевропейски страни. Той призова българските чиновници в Брюксел да измислят механизъм за запазване на забраната – даже ако междувременно България трябва да плаща глоби.


Това въобще тема ли е?


„Нито турците, нито танзанийци са дошли. Българската земеделска земя се купува основно от хората, които работят земята”, подчерта бившият земеделски министър Мехмед Дикме.


По думите му бизнесът от южната ни съседка е избрал да инвестира предимно в Румъния.


Според него цената на земята няма как да се вдигне по непазарни причини и отбеляза, че в Добруджа за 16 г. имаме скок от 80-110 лв. на дка до 600-1500 лв. днес, а от освобождаването на пазара ще спечелят само собствениците.


Мехмед Дикме е скептичен, че ще бъде постигнато изключение за България от правилата на ЕС и така или ще разрешим на чужденци да купуват, или ще плащаме глоби и наказателни лихви.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви