14.07.2017 09:59

100 000 българи с хепатит С не се лекуват

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 99 000 българи с хепатит С не се лекуват, те не знаят, че са инфектирани и сеят заразата. От общо 100 000 души у нас с вируса, около 400 стигат до лечение. Това пише днес "Монитор", позовавайки се на лекари.


Хората просто не знаят за заболяването си, коментира пред всекидневника основателят на сдружението "Хепасист" и председател на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.


Много скоро сдружението започва кампания за откриване на заразени в цялата страна.


Ще бъдат проверявани предимно хората на възраст над 40 - 45 години, тъй като е възможно те да са били заразени преди години по полов път или чрез преливане на кръв, допълни д-р Хасърджиев. Според него тези изследвания трябва да се поемат и осъществяват периодично от държавата.


Смъртните случаи в България от заболяването и неговите усложнения са 840 годишно. При при 74 на сто от пациентите с тази инфекция вирусът уврежда и черния дроб.


Лекари посочиха като пропуск, че изследването на тази зараза не е включено в годишните профилактични прегледи, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.


След март 2017 г. НЗОК поема лечението на всички инфектирани с хепатит С с новата безинтерферонова терапия, увериха от финансово-осигурителната институция.


Почти 100 процента успеваемост в лечението на хепатит С с нова терапия, прилагана в България от миналата година отчетоха вчера гастроентеролози от столичните болници "Св. Иван Рилски" и "Царица Йоанна - ИСУЛ". Те представиха данните си в националния пресклуб на БТА.


Доц. Йордан Генов от "Царица Йоанна - ИСУЛ" каза, че от 105 лекувани пациенти само 1 не се е повлиял, а проф. Красимир Антонов от "Св.Ив.Рилски" посочи, че сред 127 пациенти, завършили пълния курс на лечение, са постигнати 100 процента изчистване от вируса.


Пред 2016 г. НЗОК е платила лечението с новата терапия на 411 болни, а от началото на тази година до май - на още 575, каза д-р Елена Тотева, главен експерт в отдел "Медицински и лекарствени експертизи" към касата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но